Route 66 – kennismaken met de bijbel

“Als ik begin met bijbellezen, dan strand ik op een gegeven moment al in Genesis, omdat ik niet meer weet waar het over gaat.” Of iemand anders: “Het geweld in het Oude Testament en de brieven in het Nieuwe Testament stuiten mij zo tegen de borst.” Onlangs vroeg iemand nog aan mij: “Wat raad je mij als beginneling aan om te lezen in de bijbel?”

Meestal luidt mijn advies om eerst het Marcusevangelie te lezen en een paar bekende psalmen gevolgd door wat verhalen over David en een wat mij betreft toegankelijke tekst van Paulus. Bottomline: het blijft aanrommelen om hap-snap de bijbel te ontsluiten.

Route-66 (Watch-for-Rocks bron www.ascr66.fr)
Route 66 Verenigde Staten

Route 66 Wegwijs in de bijbel
Ik had mede door de leesreacties en de vragen die ik kreeg o.a. via pastoraat, groepswerk en mijn blog het idee opgevat om in een serie van 66 blogs (als een bijbelse Route 66, vernoemd naar een beroemde weg in de Verenigde Staten, klik hier) een rondleiding te geven in de Bijbel. Gewoon beginnen met het eerste boek Genesis in het Oude (Eerste) Testament en de serie te beëindigen met boek Openbaring in het Nieuwe (Tweede) Testament. De bedoeling van deze rondleiding is tweeledig: jou als lezer wil ik graag vertellen over de grote rode draden in dit verzamelboek van heilige teksten. Wellicht dat het bijbel een wat meer open boek voor je wordt.  En ten tweede voor mezelf: ik  wil ontdekken waar ik zelf mijn eigen accenten leg als ik gidsend een ‘heilige weg’ baan door de Schriften.

Voor we naar Genesis gaan kijken, zal ik je iets vertellen over de bijbel in het algemeen. Het woord ‘bijbel’  is afgeleid van het Griekse woord biblia, dat we kunnen vertalen als boeken(verzameling). De bijbel telt 66 boeken: het boek Genesis dat begint met de oertijdelijke wanorde en chaos waaruit God een nieuwee wereld schept. Het 66e boek Openbaring is meer dan enkel hekkensluiter: dit laatste bijbelboek biedt een ijzersterk doorkijkje naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de nieuwe wereld was en is snel oud geworden toen eenmaal de eerste mens het licht zag.

Rode lijn voor mij
De bijbel is voor mij een levendige vertelling over God die mensen op weg gaat en over mensen die met andere mensen God ontmoeten. Deze ontmoetingen hebben blijvende impact op God en mens. Of de geschiedenis begint met Adam en Eva of met de roeping van Abraham, steeds weer zien we dat God een beweger is: mensen, dieren, natuur, de natuur zet Hij in beweging om te komen tot iets nieuws. God en mens maken in een tijdspanne van enkele duizenden jaren een ontwikkeling door. Zelfs zodanig waar de mens God heel ver weg en afstandelijk ervaart, nam Hij de grote stap om zelf mens te worden, in Jezus van Nazareth, Jezus Messias (Messias).

Voor mij vormt deze geschiedenis dat God mens werd, onder de mensen werkte en sprak, aan het Kruis alles en ieder verloor, alles verdroeg, stierf en weer opstond uit de banden van de dood (Pasen) het hoogtepunt, het grootste nieuws van de bijbel. Het licht dat de duisternis heeft overwonnen, in dat licht bewegen we en leven nog steeds. Dat licht laat zich niet doven tot het moment dat alle dingen nieuw worden.
Het grootste nieuws? Allerbelabberdst eigenlijk, dat de kruisdood van Jezus Christus moest gebeuren. God zou zich eens moeten laten zien, zo klinkt het anno nu. Tsja, en wat doen wij dan…

De heilige weg met 66 kijkjes in de bijbel, de bijbelse Route 66, is er een van highlights.  Als gids hoop ik dat mijn bescheiden vingerwijzingen  je uitnodigen om de bijbel zelf te gaan ontdekken. Niet alleen zal ik je vertellen over het vele goede en mooie in de bijbel, ook zal ik door middel van lees-/bezinningsvragen je stimuleren na te denken over jezelf en over wat je gelezen hebt of nog gaat lezen.

Wanneer deze Route 66 voltooid zal worden, dat weet ik op dit moment niet. In ieder geval hoop ik dat je feedback wilt geven of andere gedachten wilt delen tijdens de bijbelse Route 66.

Veel leesplezier toegewenst.

ds Robert-Jan van Amstel, 28 augustus 2014

Vragen ter bezinning:
1. Wat zijn je eigen associaties bij de bijbel?
2. Heb je een favoriet verhaal of bijbelfiguur of Bijbeltekst?
3. Wat zou je willen leren tijdens de Route 66?

Hieronder een overzicht van de huidige stand op de bijbelse Route 66:
Blog nr.01 over Genesis 
Blog nr.02 over Exodus.
Blog nr.03 over Leviticus (in concept)
Blog nr.04 over Numeri (in concept)