Studieverlof Salvador Dalí

In 2011 en 2013 heb ik een drietal maanden mijn aandacht kunnen richten op de schilder Salvador Dalí en zijn schilderkunst. Daarbij heb ik de gelegenheid genomen om mijn kennis rondom homiletiek (preekkunde) wat aan te scherpen en te vernieuwen. De leidende vraag tijdens het studieverlof: “Kan de schilder Dalí mij helpen een preek te schrijven?”

Voor een overzicht voor wat ik tot nu toe heb bestudeerd en geschreven de blogs op een rij:

1. Eerste blog over de invulling van het studieverlof zoals ik begin oktober 2011 voor ogen had, klik hier.

2. Een blog-in-progress waar ik aandacht besteed aan een tv-interview met Dalí in 1977. De schilder doet op z’n zachtst gezegd bijzondere uitspraken omtrent zijn leven, zijn persoon en zijn werk, klik hier. Helaas zijn de videobeelden op Youtube waarnaar ik verwijs geblokkeerd ivm. copyright. Er is wel een andere YouTube-post te vinden met dit interview, echter niet ondertiteld.

3. De derde blog, getiteld ”Jij en ik zijn (niet) okay”, heb ik geschreven over het eerste deel van de Duitstalige homiletiek van Wilfried Engemann, Einführung in die Homiletik (2e druk, 2011), klik hier. Met name de rol van de voorganger, zijn zelfbeeld en het beeld dat hij heeft van de gemeente, heeft mij aan het denken gezet.

4. De intentie was aanwezig om mijn leesgedachten te formuleren over het tweede en derde deel van de homiletiek van Engemann. Echter, tijdens het lezen ben ik afgehaakt bij het wat taaie en minder grijpbare middendeel. Weinig nieuwe info die ik kan gebruiken voor een interessante blog. Het boek heb ik voor 75% gelezen  op dit moment en ik hoop de rest te lezen in de loop van dit jaar 2013. Ik heb uiteindelijk wel een een blog getiteld “Grote teen van de preek” kunnen schrijven in 2015, ruim na mijn studieverlop, klik hier. In die blog leg ik wat accenten die passen bij mijn studieverlofvraag met info uit de homiletiek en een eigen kijkimpressie van kunst uit het Vaticaans Museum.

5. Een blogserie waarin ik diverse kanten van het leven van Salvador Dalí belicht: centrale thematieken in leven en schilderkunst van Dalí. Daarbij heb ik speciale aandacht voor de ‘bekering’ van Dalí: van rabiaat atheïst werd hij lidmaat van de Rooms-Katholieke Kerk. Sindsdien heeft Dalí diverse religieus-getinte kunstwerken gemaakt.
Blogdeel 1 van een serie “Dalí – wat een kunst”, hierin beschrijf hoe mijn belangstelling voor de kunst van Dalí is ontstaan, klik hier.
Blogdeel 2 beschrijft een aantal (biografische) drijfveren van Dalí”, klik hier.
Blogdeel 3 spreekt over de religieuze wending van Dalí, zijn befaamde “nucleaire mystiek”, klik hier.
Blogdeel 4 over de crucifix-schilderij “Christ and St. John of the Cross” (1951) is nog in de maak. Het beroemde doek hangt in Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow. Een voor mij bijzonder intrigerend doek, klik hier voor een afbeelding.

Peter Sloterdijk (foto: moodiereport.com)

In het 4e blogdeel zal ik ook aandacht besteden aan de vraag of de kruisiging van Jezus Christus een vorm van acrobatiek is. Dalí heeft tot aan zijn religieuze en kunstzinnige wending het gros van zijn schilderijen ‘bevolkt’ met krukken. In ieder geval zijn in de religieus getinte kunst waar het nucleair mysticisme een rol speelt, de krukken verdwenen. In het crucifix-schilderij uit 1951 zien we geen enkele kruk. Jezus zweeft.
Dat brengt mij bij wat de Duitse filosoof en boeiend veelschrijver Peter Sloterdijk in zijn boek “Du musst dein Leben ändern” te berde brengt, met name het gedeelte over krukken/gehandicapten-pedagogiek tijdens de eerste helft van de vorige eeuw. Daarover heb ik zeer interessante kost gelezen. Er is een zeer spannende verbinding te maken tussen acrobatiek (in de zuivere zin van het woord!) en de kruisiging; let wel, dit alles in het kader van wat ik gelezen en gezien heb bij Dalí en Sloterdijk.

6. In de tussentijd heb ik een enquête gehouden over hoe mensen denken over het schilderij “Christ of St. John of the Cross” (1951). Er hebben inmiddels meer dan 50 personen een stem uitgebracht. Daarbij hebben verscheidene mensen hun gedachten verwoord in het reactiescherm van het blog. Daar ben ik zeer blij mee. Klik hier als je je mening wilt geven over het schilderij en mee wil doen aan korte enquête. Ik hoop de resultaten van de bevraging te verwerken in het hierboven reeds genoemde blogdeel 4.

7. Een laatste blog waar ik de vraag of Dalí mij kan helpen een preek te schrijven, zal beantwoorden, is pas over een tijdje klaar. Ik verwacht in 2014 of later het antwoord te geven als dat ooit gevonden kan worden.

8. Als het mij vergund is wat betreft tijd, probeer ik een preek á la Dalí te schrijven. Dat blijft voorlopig een idee.

9. Inmiddels heb ik een avondvullende presentatie gehouden over mijn studieverlof in de Protestantse Gemeente Barendrecht, Protestantse Gemeente Zunderdorp, Stichting Diensten met Belangstellenden Amsterdam, Gereformeerde Kerk van Ameide en de Protestantse Gemeente Alexanderkerk. Mocht u of uw gemeente/kerk belangstelling hebben voor deze presentatie, mail mij dan via blog (@) amstel4.nl

ds Robert-Jan van Amstel, 26 augustus 2013, diverse keren aangepast, voor het laatst op 30 januari 2019.

Hieronder een overzicht van interessante links op het internet:
A. Een website over surrealistische kunst, waaronder ook van en over Dalí, klik hier.
B. Wikipedia (Engelstalig) over Dalí, klik hier.
C. De website van de Stichting die het culturele erfgoed van Dalí onder zijn hoede heeft, klik hier.
D. Salvadordali.com
E. De website Artsy.net heeft een prachtige layout en oogstrelende presentatie van diverse kunstenaars waaronder Salvador Dalí, klik hier.

Een gedachte over “Studieverlof Salvador Dalí”

Reageer en praat mee

Pleisterplaats van Robert-Jan van Amstel

%d bloggers liken dit: