Nadere kennismaking

Hartelijk welkom bij mijn website, aangenaam kennis te maken.

Robert-Jan van Amstel
(Foto: Erik Hijweege)

Het daglicht in de ogen werd mij in maart 1973 gegeven. Dat ik ooit dominee zou worden, is pas eind jaren 80 duidelijk geworden. Na mijn VWO-examen in 1992 heb ik de studie theologie (Godgeleerdheid) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in 2001 afgerond. In datzelfde jaar ben ik als predikant (dominee) werkzaam voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

iBelieve – blog

Mijn blog die ik in september 2011 heb opgestart in het kader van een studieverlof, draagt de titel: “iBelieve” (“Ik geloof”) . Ik schrijf hier over mijn christelijk geloof, de kerk, zingeving, pop- en klassieke muziek, God. Een blog bijhouden en schrijven over onderwerpen die mij interesseren geeft me energie. De kans om mensen te bereiken is veel groter en gemakkelijker dan het gedrukte woord. Juist presentie op het internet helpt goed om mijn eigen ideeën en gedachten uit te dragen.

Liquid belief

Zelf word ik als christen geïnspireerd door de Bijbelse boodschap dat God de mens laat opstaan uit de kreukelzone van het leven. Dat is het geschenk van genade die door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, voorgoed is geboren. God roept de mens op te leven in het Licht dat voor alles reeds geschonken is (Genesis 1). Dit Licht gaat vooraf aan alle andere licht, kleuren en leven. Dat eerste licht kleurt het Paradijs. Echo’s daarvan zie ik terug in het goede tussen mensen. In het Licht van God zien wij licht (Psalm 36, vers 10) Zijn Liefde voor de mens is in Jezus Christus zichtbaar en tastbaar geworden.

Pinksteren, schilderij van He Qi (www.heqigalleries.com)
Pinksteren, schilderij van He Qi (www.heqigalleries.com)

Geloof is voor mij ook ruimte om vragen te stellen – want in goede vragen zitten reeds antwoorden verborgen. Geloof is ook ruimte geven aan niet-weten en volharding. Dit alles zou ik onder deze noemer willen brengen: liquid belief, vloeibaar geloof, met smaak en substantie, niet vastgeketend aan dogmatisme of starheid.
Mijn geloof vindt kracht in de Heilige Geest die van God en de Zoon uitgaat. Daarmee voel ik me verbonden met zovele honderden miljoenen mensen vandaag die zich geïnspireerd weten tot het doen van wat balans brengt en houdt.

Echo

Ik geloof dat al het goede een echo heeft in de eeuwigheid. Ik wil het goede doen, omdat ik leef van Gods aanvaarding, niet om aanvaard te worden. Als dominee in de PKN wil ik mijn bescheiden steentje bijdragen aan Gods Koninkrijk. Het werk in de Wijngaard van de Heer is uitdagend, verfrissend, ingewikkeld, soms teleurstellend, vaak zoveel voldoening gevend. Soms lijkt het water naar de zee dragen, soms ontstaat iets groens in een woestijn, zoals de welig bloeiende lelie (Jesaja 35).

Alexanderkerk

Alexanderkerk – glas in lood-zijde (foto: R.J. van Amstel)

Sinds 22 april 2018 ben ik als fulltime dominee actief voor de Protestantse Gemeente “Alexanderkerk” in Rotterdam (Alexanderpolder; voorheen Verrijzeniskerk). Hiervoor was ik van 2012 tot 2018 als predikant werkzaam voor de Protestantse Gemeente Zunderdorp (Amsterdam-Noord) en voor Stichting Diensten-met-Belangstellenden (DmB Amsterdam) als evangelisatiepredikant. Eerdere verbintenissen zijn geweest met de Gereformeerde Kerk in Beilen (tegenwoordig Protestantse Gemeente), de Gereformeerde Kerk in Rotterdam-Lombardijen (Petrakerk) en de Gereformeerde Kerk van Barendrecht (inmiddels Protestantse Gemeente; PKN).
Inmiddels ben ik ruim 18 jaar als predikant actief in de protestantse Kerk.

Mariëtte, kinderen en hobby’s

Groepselfie op Katendrecht (Rotterdam) lente 2020

Mijn persoonlijke situatie: ik ben sinds 2000 getrouwd met Mariëtte. Geschoold in rechten en politicologie en een met een doctorsgraad is zij op dit moment werkzaam voor Fair Wear Foundation in Amsterdam. Daar houdt zij zich bezig met de vraag of bedrijven die aan de stichting verbonden zijn, hun kleding echt als eerlijk verkopen. Hiervoor heeft zij voor het buro Schuttelaar in Den Haag gewerkt nadat zij tot september 2013 universitair docent geweest aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij het Athena-instituut.
Ons is in maart 2013 een tweeling toevertrouwd, Sim en Noa. Zij zijn geboren in Zuid-Afrika in 2011. We hebben hen gedoopt in mijn vorige gemeente te Zunderdorp, klik hier voor de foto’s en een impressie.
We houden van reizen, landen en plaatsen als Italië, Frankrijk, Duitsland, Zuid-Afrika, New York, Londen, Florence hebben bij ons een speciale plek. Kunst en cultuur, lezen, een goede film of museum of theaterstuk bezoeken, koken, vriendschappen onderhouden etc. zijn belangrijke ingrediënten voor ons leven.

Inspirerende personen

Christus van St. Johannes van het Kruis (Salvador Dalí, 1951) Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Christus van St. Johannes van het Kruis (Salvador Dalí, 1951)
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Een greep uit voor mij inspirerende personen: Jezus Christus, Richard Wagner (componist), Peter Sloterdijk (filosoof), Huub Oosterhuis (theoloog en dichter), K.H. Miskotte (theoloog en dominee), Okke Jager (theoloog en dominee), Willem Barnard (theoloog), Salvador Dalí (schilderkunst), He Qi (schilderkunst), Salman Rushdie (auteur van o.a. De Duivelsverzen en Middernachtskinderen), Marten Kamminga (muziek en tekstdichter), Jaap Zijlstra (dichter-dominee), Abraham Heschel (joods filosoof en rabbijn), Eugen Drewermann (theoloog), Klaus Berger (theoloog), Max Lucado (predikant in Verenigde Staten en briljant verhalenschrijver), Paul Tillich (Courage to be), Tim Keller (Centrum Kerk) en J.J. Suurmond (Gestalttherapeut).

Inspirerende boeken

Peter Sloterdijk

En wat betreft inspirerende boeken noem ik onder andere de bijbel. Vooral de Bijbelboeken Genesis, Exodus, Richteren, Job, Jeremia, Ezechiël, Amos, Zacheria, Lucas, Handelingen, brieven aan Efeze, Kolossenzen en Filippenzen, 1 Johannes en Openbaring.
Naast het lezen van de bijbel, heb ik andere favorieten: Die Unendliche Geschichte (Michael Ende), The Lord of the Rings (Tolkien), De Duivelsverzen (Rushdie), Als de goden zwijgen, Bijbels ABC en prekenbundels (Miskotte), Deze geboren vreemdeling (H. Oosterhuis), Money (Martin Amis), Der Fall Wagner (Nietzsche), Parsifal (opera en partituur van Wagner), Zorn und Zeit (P. Sloterdijk), Du mußt dein Leben ändern (Sloterdijk), The Bad Christian’s Manifesto (Dave Tomlinson), Paulus (N.T. Wright), verschillende verhalenbundels van Willi Hoffsümmer (pastoor in Duitsland), Bestaat U? (J.J. Suurmond), Centrum-kerk en preken (Tim Keller)

Mijn waardering is groot wanneer je reageert op wat je leest (blog @ amstel4.nl), want zonder wrijving geen glans.

Hartelijke groet,
Robert-Jan van Amstel

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2020.

Ps.1 Op de teksten die ik op deze blog publiceer berust de copyright bij mij, tenzij anders aangegeven. Wil je (gedeeltelijk) citeren of teksten overnemen, graag wel vermelding van de bron en de auteur. Of zoek contact via blog (@) amstel4.nl
Ps.2 Sinds februari 2018 werk ik met ReCAPTCHA van Google. Dit systeem is bedoeld voor het buiten de deur houden van spammers en andere kwaadwillenden. Op zich werkt dat goed, alleen om een reactie achter te laten wordt een stuk moeilijker gemaakt, helaas.

13 gedachten over “Nadere kennismaking”

 1. Ik lees over je interesse in bijbel en popmuziek. Ook Moby heeft een aantal duidelijk spirituele nummers (bv. Run on ). Deze staan ook op http://www.muziekbijbel.nl
  De website is een verzameling van bijbelgerelateerde liederen gezongen door invleodrijke seculiere artiesten (TheBeatles tot Lady Gaga 1960-2011).
  Ik gebruik de liederen regelmatig om als godsdienstleraar bijbelverhalen te bespreken. Inmiddels tientallen godsdienstleraren met mij. Kent u nog mensen die hun voordeel zouden kunnen doen met de website wilt u/jij ze dan inlichten !!

  vriendelijke groeten Wilbrand Rakhorst

  1. Dank je wel voor je reactie! Ik ben onder de indruk van de muziek-bijbel-lijst. Ongelooflijk. Ik heb een blog over het liedje “Be the One” van Moby via deze link: http://rjvanamstel.wordpress.com/2011/10/20/spotify-be-the-one-moby/.

   Leuk om te lezen dat je als godsdienstleraar actief met popmuziek bezig bent.
   Ik zal zeker belangstellenden in eigen gemeente op de hoogte brengen van je website.
   Keep up the good work!

   N.B. Woensdag 18 januari 2012 hebben we hier in Barendrecht in de Bethelkerk een avond over “God(sbeelden) in de popmuziek”. Vooral de 40ers en 50ers tonen belangstelling 🙂

 2. Beste Robert-Jan,

  Ik lees zojuist over de Godsbeelden in de popmuziekavond in Barendrecht.
  Ik ben persoonlijk wel heel nieuwsgierig hoe de avond verlopen is en hoe de avond in elkaar zat qua inhoud etc. reageren kan via http://www.muziekbijbel.nl

  vr. groeten Wilbrand Rakhorst
  ps. kortgeleden vond ik een liedje van Madonna over de doop.(kwam uit een autobiografie over Madonna).
  Het lied heet swim.

  1. Beste Wilbrand, dank voor je reactie: de popmuziekavond is vorig jaar 2012 geweest. Was een groot succes. Met het oog op jongeren georganiseerd, vooral 40plussers waren aanwezig. Onvermoed een bron aangeboord. Samen met collega ds Ketelaar heb ik de avond voorbereid: 4 popliederen met uiteenlopende stijlen, laten zien van videoclips en daarna alleen muziek. Korte introductie en vooral gesprek met de aanwezigen over wat roept een liedtekst op. Jaarthema van de kerk was in die tijd “God in beeld”, dus vooral over godsbeelden is gesproken.

   Dank verder voor je tip “Swim” van Madonna!
   Hartelijke groet, Robert-Jan

 3. Dag Wim, dank voor je informatie en attent van je om via mijn blog te reageren. Ik ga nader op onderzoek. Mocht ik nog vragen hebben, dan hoor je van me.
  Hartelijke groet van Robert-Jan

  1. Hallo Robert-Jan,ik heb je site gevonden en vind het leuk om te lezen wat je allemaal bezig houdt. Ik kom ,in overleg met je moeder, snel een dienst bijwonen in Zunderdorp!

   Hartelijke groeten uit Huizen

 4. Beste Robert-Jan,
  Ik ben bezig met het voorbereiden van een programma voor RTV Baarn over een kunstproject in Soest: schilderen van paas doeken naar aanleiding van de zeven kruiswoorden en zo kwam ik op jouw site terecht.
  Heel leuk om te lezen wat je na de middelbare school bent gaan doen. Ik wist nog wel dat je dominee wilde worden en goed dat dat ook gelukt is.
  Hartelijke groet van je ouwe juf Engels, Wil Hordijk

  1. Beste juf Hordijk 😉
   Wat vind ik het bijzonder om van u te horen. Mede door uw lessen Engels en met name de popmuziek die u liet horen om de woordenschat op een speelse wijze te vergroten, heb ik kunnen ontdekken dat naast leuke popmuziek ook zingeving is te ontdekken in goede popmuziek. Ik bewaar goede herinneringen aan uw lessen en aan u als persoon. Succes met uw opdracht voor de RTV Soest, hartelijke groet,
   Robert-Jan

 5. Je vroeg in mijn reisblog over ‘lezen op Bali’. Ik heb drie boeken bij me, alle drie over de val van Singapore in de 2e wereldoorlog. De enorme vernedering voor British Empire, de even enorme overwinning van het Japanse keizerrijk en de prijs die blanken, Chinezen, Maleiers, en alle andere gemeenschappen betaalden. Het ene boek is de Britse visie (alles is de fout van de Australische soldaten), het tweede geeft de Australische visie weer (alles is de schuld van de Britse generaals en de Britse gouverneur) en de Japanse visie (alles is te danken aan de goddelijkheid van de keizer en de moed van de Japanse krijger). Eén gebeurtenis, drie beschrijvingen, en dus ‘drie verschillende gebeurtenissen’. Respectievelijk, 400, 700 en 430 pagina’s, dus voldoende leesvoer. Onder een afdak, aan de zee, vruchtensapjes bij de hand hoe intellectueel kan het worden op Bali?

Reageer en praat mee

Pleisterplaats van Robert-Jan van Amstel

%d bloggers liken dit: