Nadere kennismaking

Hartelijk welkom bij mijn website, aangenaam kennis te maken.

Robert-Jan van Amstel
Foto gemaakt door Erik Hijweege

Het daglicht in de ogen werd mij in maart 1973 gegeven. Dat ik ooit dominee zou worden, is pas eind jaren 80 duidelijk geworden. Na mijn VWO-examen in 1992 heb ik de studie theologie (Godgeleerdheid) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in 2001 afgerond. In datzelfde jaar ben ik als predikant (dominee) werkzaam voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

iBelieve – blog

Mijn blog die ik in september 2011 heb opgestart in het kader van een studieverlof, draagt de titel: “iBelieve” (“Ik geloof”) . Ik schrijf hier over mijn christelijk geloof, de kerk, zingeving, pop- en klassieke muziek, God. Een blog bijhouden en schrijven over onderwerpen die mij interesseren geeft me energie. De kans om mensen te bereiken is veel groter en gemakkelijker dan het gedrukte woord. Juist presentie op het internet helpt goed om mijn eigen ideeën en gedachten uit te dragen.

Liquid belief

Zelf word ik als christen geïnspireerd door de Bijbelse boodschap dat God de mens laat opstaan uit de kreukelzone van het leven. Dat geloof van het geschenk van genade die door de opstanding van Jezus Christus uit de dood voorgoed is geboren. God roept de mens op te leven in het Licht dat voor alles reeds geschonken is (Genesis 1). Dit Licht gaat vooraf aan alle andere licht, kleuren en leven. Dat eerste licht kleurt het Paradijs. Echo’s daarvan zie ik terug in het goede tussen mensen. In het Licht van God zien wij licht (Psalm 36, vers 10) Zijn Liefde voor de mens is in Jezus Christus zichtbaar en tastbaar geworden.

Pinksteren, schilderij van He Qi (www.heqigalleries.com)
Pinksteren, schilderij van He Qi (www.heqigalleries.com)

Geloof is voor mij ook ruimte om vragen te stellen, twijfel toe te laten, te  zoeken naar volharding. Dit alles zou ik onder deze noemer willen brengen: liquid belief, vloeibaar geloof, met smaak en substantie, niet vastgeketend aan dogmatisme of starheid.
Mijn geloof vindt kracht in de Heilige Geest die van God en de Zoon uitgaat en zovele honderden miljoenen mensen vandaag weet te inspireren tot het doen van wat balans brengt en houdt.
Ik geloof dat al het goede een echo heeft in de eeuwigheid. Ik wil het goede doen, omdat ik leef van Gods aanvaarding, niet om aanvaard te worden. Als dominee in de PKN wil ik mijn bescheiden steentje bijdragen aan Gods Koninkrijk. Het werk in de Wijngaard van de Heer is uitdagend, verfrissend, ingewikkeld, soms teleurstellend, vaak zoveel voldoening gevend. Soms lijkt het water naar de zee dragen, soms ontstaat iets groens in een woestijn, zoals de welig bloeiende lelie (Jesaja 35).

Zunderdorp & DmB

Voorzijde Jubileumuitgave Monitor (mrt 2013)
Voorzijde Jubileumuitgave Monitor (mrt 2013)

Sinds 14 oktober 2012 ben ik op twee plaatsen actief als predikant: 50% van de werktijd ben ik als gemeentepredikant werkzaam voor de Protestantse Gemeente Zunderdorp (Amsterdam-Noord). De andere 50% is voor het werk van Stichting Diensten-met-Belangstellenden (DmB Amsterdam-Centrum).
Eerdere verbintenissen zijn geweest met de Gereformeerde Kerk in Beilen (tegenwoordig Protestantse Gemeente), de Gereformeerde Kerk in Rotterdam-Lombardijen (Petrakerk) en de Gereformeerde Kerk van Barendrecht (inmiddels Protestantse Gemeente; PKN) Het tweeledige werk dat ik nu heb is een geweldige uitdaging: iBelieve met teamgenoten van divers pluimage en achtergronden. De uitdagingen zijn groot en gelukkig kunnen we het werk gezamenlijk doen met bezieling van Gods Geest.

Mariëtte, kinderen en hobby’s

img_2797
Groepselfie gemaakt bij Walhalla in de buurt van Regensburg (Duitsland), zomer 2016

Mijn persoonlijke situatie: ik ben sinds 2000 getrouwd met Mariëtte van Saane. Geschoold in rechten en politicologie en een met een doctorsgraad is zij werkzaam als adviseur-duurzaamheid voor het buro Schuttelaar in Den Haag. Daarbij is zij tot september 2013 universitair docent geweest aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij het Athena-instituut.
Ons is in maart 2013 een tweeling toevertrouwd, Sim en Noa. Zij zijn geboren in Zuid-Afrika in 2011. We hebben hen gedoopt in onze gemeente te Zunderdorp, klik hier voor de foto’s en een impressie.
We houden van reizen, landen en plaatsen als Italië, Frankrijk, Duitsland, Zuid-Afrika, New York, Londen, Florence hebben bij ons een speciale plek. Kunst en cultuur, lezen, een goede film of museum of theaterstuk bezoeken, koken, vriendschappen onderhouden etc. zijn belangrijke ingrediënten voor ons leven.

Inspirerende personen

Christus van St. Johannes van het Kruis (Salvador Dalí, 1951) Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Christus van St. Johannes van het Kruis (Salvador Dalí, 1951)
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Een greep uit voor mij inspirerende personen: Jezus Christus, Richard Wagner (componist), Peter Sloterdijk (filosoof), Huub Oosterhuis (theoloog en dichter), K.H. Miskotte (theoloog en dominee), Okke Jager (theoloog en dominee), Willem Barnard (theoloog), Salvador Dalí (schilderkunst), He Qi (schilderkunst), Salman Rushdie (auteur van o.a. De Duivelsverzen en Middernachtskinderen), Marten Kamminga (muziek en tekstdichter), Jaap Zijlstra (dichter-dominee), Abraham Heschel (joods filosoof en rabbijn), Eugen Drewermann (theoloog), Klaus Berger (theoloog), Max Lucado (predikant in Verenigde Staten en briljant verhalenschrijver), Paul Tillich (Courage to be), en J.J. Suurmond (Gestalttherapeut).

Inspirerende boeken

En wat betreft inspirerende boeken noem ik onder andere de bijbel. Vooral de Bijbelboeken Genesis, Exodus, Richteren, Job, Jeremia, Ezechiël, Amos, Zacharia, Lucas, Handelingen, brieven aan Efeze, Kolossenzen en Filippenzen, 1 Johannes en Openbaring. Naast het lezen van de bijbel, heb ik andere favorieten: Die Unendliche Geschichte (Michael Ende), The Lord of the Rings (Tolkien), De Duivelsverzen (Rushdie), Als de goden zwijgen, Bijbels ABC en prekenbundels (Miskotte), Deze geboren vreemdeling (H. Oosterhuis), Money (Martin Amis), Der Fall Wagner (Nietzsche), Parsifal (opera en partituur van Wagner), Zorn und Zeit (P. Sloterdijk), Du mußt dein Leben ändern (Sloterdijk), The Bad Christian’s Manifesto (Dave Tomlinson), Paulus (N.T. Wright), verschillende verhalenbundels van Willi Hoffsümmer (pastoor in Duitsland), Bestaat U? (J.J. Suurmond), Centrum-kerk en preken (Tim Keller)

Mijn waardering is groot wanneer je reageert op wat je leest, want zonder wrijving geen glans.

Hartelijke groet,
Robert-Jan van Amstel

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 22 oktober 2016.

p.s. Op de teksten die ik op deze blog publiceer berust de copyright bij mij, tenzij anders aangegeven. Wil je (gedeeltelijk) citeren of teksten overnemen, graag wel vermelding van de bron en de auteur. Of zoek contact via blog (@) amstel4.nl

15 Comments

 1. Wilbrand Rakhorst
  12 januari 2012 @ 20:52

  Ik lees over je interesse in bijbel en popmuziek. Ook Moby heeft een aantal duidelijk spirituele nummers (bv. Run on ). Deze staan ook op http://www.muziekbijbel.nl
  De website is een verzameling van bijbelgerelateerde liederen gezongen door invleodrijke seculiere artiesten (TheBeatles tot Lady Gaga 1960-2011).
  Ik gebruik de liederen regelmatig om als godsdienstleraar bijbelverhalen te bespreken. Inmiddels tientallen godsdienstleraren met mij. Kent u nog mensen die hun voordeel zouden kunnen doen met de website wilt u/jij ze dan inlichten !!

  vriendelijke groeten Wilbrand Rakhorst

  Reply

  • R.J. van Amstel
   13 januari 2012 @ 00:10

   Dank je wel voor je reactie! Ik ben onder de indruk van de muziek-bijbel-lijst. Ongelooflijk. Ik heb een blog over het liedje “Be the One” van Moby via deze link: http://rjvanamstel.wordpress.com/2011/10/20/spotify-be-the-one-moby/.

   Leuk om te lezen dat je als godsdienstleraar actief met popmuziek bezig bent.
   Ik zal zeker belangstellenden in eigen gemeente op de hoogte brengen van je website.
   Keep up the good work!

   N.B. Woensdag 18 januari 2012 hebben we hier in Barendrecht in de Bethelkerk een avond over “God(sbeelden) in de popmuziek”. Vooral de 40ers en 50ers tonen belangstelling 🙂

   Reply

 2. Wilbrand Rakhorst
  22 januari 2013 @ 15:05

  Beste Robert-Jan,

  Ik lees zojuist over de Godsbeelden in de popmuziekavond in Barendrecht.
  Ik ben persoonlijk wel heel nieuwsgierig hoe de avond verlopen is en hoe de avond in elkaar zat qua inhoud etc. reageren kan via http://www.muziekbijbel.nl

  vr. groeten Wilbrand Rakhorst
  ps. kortgeleden vond ik een liedje van Madonna over de doop.(kwam uit een autobiografie over Madonna).
  Het lied heet swim.

  Reply

  • R.J. van Amstel
   3 februari 2013 @ 14:41

   Beste Wilbrand, dank voor je reactie: de popmuziekavond is vorig jaar 2012 geweest. Was een groot succes. Met het oog op jongeren georganiseerd, vooral 40plussers waren aanwezig. Onvermoed een bron aangeboord. Samen met collega ds Ketelaar heb ik de avond voorbereid: 4 popliederen met uiteenlopende stijlen, laten zien van videoclips en daarna alleen muziek. Korte introductie en vooral gesprek met de aanwezigen over wat roept een liedtekst op. Jaarthema van de kerk was in die tijd “God in beeld”, dus vooral over godsbeelden is gesproken.

   Dank verder voor je tip “Swim” van Madonna!
   Hartelijke groet, Robert-Jan

   Reply

 3. Wim Nusselder
  2 februari 2013 @ 16:59

  In reactie op je tweet met de vraag naar de bedoeling van Nationale Synode en/of (lokale interkerkelijke) geloofsgesprekken: zie http://www.nationalesynode.nl/geloofsgesprekken en bel of e-mail even (06-24184801/geloofsgesprek@nationalesynode.nl)
  Met v&Vriendengroet,
  Wim Nusselder
  coördinator en subwebsitebeheerder geloofsgesprekken

  Reply

 4. R.J. van Amstel
  3 februari 2013 @ 14:42

  Dag Wim, dank voor je informatie en attent van je om via mijn blog te reageren. Ik ga nader op onderzoek. Mocht ik nog vragen hebben, dan hoor je van me.
  Hartelijke groet van Robert-Jan

  Reply

  • Gerda Molenaar
   7 februari 2013 @ 11:00

   Hallo Robert-Jan,ik heb je site gevonden en vind het leuk om te lezen wat je allemaal bezig houdt. Ik kom ,in overleg met je moeder, snel een dienst bijwonen in Zunderdorp!

   Hartelijke groeten uit Huizen

   Reply

   • R.J. van Amstel
    8 februari 2013 @ 18:12

    Beste Gerda, attent van je om te reageren. Weet je welkom in Zunderdorp of in Amsterdam (Begijnhof). Hartelijke groet van Robert-Jan

    Reply

 5. Wil Hordijk
  22 maart 2013 @ 10:56

  Beste Robert-Jan,
  Ik ben bezig met het voorbereiden van een programma voor RTV Baarn over een kunstproject in Soest: schilderen van paas doeken naar aanleiding van de zeven kruiswoorden en zo kwam ik op jouw site terecht.
  Heel leuk om te lezen wat je na de middelbare school bent gaan doen. Ik wist nog wel dat je dominee wilde worden en goed dat dat ook gelukt is.
  Hartelijke groet van je ouwe juf Engels, Wil Hordijk

  Reply

  • R.J. van Amstel
   26 maart 2013 @ 20:45

   Beste juf Hordijk 😉
   Wat vind ik het bijzonder om van u te horen. Mede door uw lessen Engels en met name de popmuziek die u liet horen om de woordenschat op een speelse wijze te vergroten, heb ik kunnen ontdekken dat naast leuke popmuziek ook zingeving is te ontdekken in goede popmuziek. Ik bewaar goede herinneringen aan uw lessen en aan u als persoon. Succes met uw opdracht voor de RTV Soest, hartelijke groet,
   Robert-Jan

   Reply

 6. Chris Dijkhuis
  29 december 2013 @ 15:16

  Zag in Pancratius Contact Haaksbergen een uit DmB overgenomen artikel van Piet van Meerveld met een beschouwing over ‘absurdus’ Dat Latijnse woord betekent ‘doof’. Juist. Daarna zegt de auteur dat ‘absurdus’ dus ‘stokdoof’ betekent. De verleiding is groot dat absurd te noemen, maar laat ik het houden bij erg fout. Ten eerste staat ‘ab-‘ nooit voor een intensivum, maar betekent ‘vanaf’, ‘weg’ van plaats, van tijd en van oorzaak (door, wegens). Ten tweede komt ‘absurdus’ niet van ‘surdus’, maar van ‘susurrus’, ‘gegons’. Dus betekent ‘absurdus’ ‘onwelluidend’ of ‘vals’ en oneigenlijk gebruikt ‘ongerijmd’, ‘onnozel’ of ‘ongeschikt’, ‘onbruikbaar’. Voorbeeld: ‘ingenium haud abstractum’ is te vertalen als ‘volstrekt geen domoor’. Heeft ds. Piet van ‘domoor’ via ‘surdus’ naar ‘stokdoof’ een tragische en tegelijk komische ‘Hineininterpretierung’ gemaakt?

  Reply

 7. Hans Onderwater
  20 februari 2015 @ 03:48

  Je vroeg in mijn reisblog over ‘lezen op Bali’. Ik heb drie boeken bij me, alle drie over de val van Singapore in de 2e wereldoorlog. De enorme vernedering voor British Empire, de even enorme overwinning van het Japanse keizerrijk en de prijs die blanken, Chinezen, Maleiers, en alle andere gemeenschappen betaalden. Het ene boek is de Britse visie (alles is de fout van de Australische soldaten), het tweede geeft de Australische visie weer (alles is de schuld van de Britse generaals en de Britse gouverneur) en de Japanse visie (alles is te danken aan de goddelijkheid van de keizer en de moed van de Japanse krijger). Eén gebeurtenis, drie beschrijvingen, en dus ‘drie verschillende gebeurtenissen’. Respectievelijk, 400, 700 en 430 pagina’s, dus voldoende leesvoer. Onder een afdak, aan de zee, vruchtensapjes bij de hand hoe intellectueel kan het worden op Bali?

  Reply

 8. jominee
  22 oktober 2016 @ 21:22

  Copyright is onzijdig: http://woordenlijst.org/#/?q=copyright
  Ja, als je mijn naam niet bij “Inspirerende personen” zet, ga ik geniepig doen, hoor!

  Reply

  • R.J. van Amstel
   31 oktober 2016 @ 15:38

   Ja, copyright heeft iets onzijdigs 😉 De lijst van inspirerende personen had nog veel langer kunnen zijn, maar de batterij van mijn toetsenbord was leeg 🙂

   Reply

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: