Hoe houd je je geloof fris?

Je kent ze wel, uitdrukkingen met het woord fris erin: een “frisse start”, “met frisse moed”,  “fris en fruitig”. “Fris” slaat op een frisdrank of wordt gebruikt om iets of iemand aan te duiden in de trant van nieuw, onbevangen, luchtig of hygiënisch. Natuurlijk kan fris slaan op gevoelstemperatuur, zeker nu de dagen wat kouder worden.

We hebben inmiddels een frisse start van het kerkelijk jaar achter de rug, begonnen met Advent begin december vooruitlopend naar het Kerstfeest: Jezus Christus, het Licht voor de wereld, is ons geschonken, omdat God jou en mij liefheeft.
Trouwens, mij is opgevallen dat het verlangen naar licht dit jaar heel vroeg is begonnen in onze stad. Tot mijn verbazing zag ik reeds eind oktober een kerstboom in een automaterialenshop. De verkoper zei het op z’n Rotterdams: 

“Ik ben die corona zo zat! Gewoon wat gezelligs in mijn winkel, dat wil ik.”

Op een groot woonkamerraam in de wijk zie ik kleurige engeltjes geplakt met de vleugels wijd. De tuincentra en kerstwinkels hadden zich op voorbereid op een zeer goed jaar wat betreft kerstverkopen, alleen de harde lockdown deed geen goed. Nu is het zo voelbaar: de mens snakt naar verbondenheid, gezelligheid, licht in de duisternis.

Fris 2021

Het jaar 2020 verspringt naar een fris nieuw jaar, 2021. We laten een veelbewogen, raar corona-jaar achter ons, niet alleen voor ons leven en voor onze samenleving, ook voor ons als Alexanderkerk-gemeente. Wat zal het nieuwe jaar voor ons als gemeente brengen? Ik hoop van harte dat we de schouders zetten onder een frisse manier van kerk-zijn, waar inspiratie, energie, geloof en vriendschap voeding vinden in God als Bron van alle leven.

Voorzijde boek “Hoe houd je het geloof fris?”

 

Fris boekje

Ik ga nog een stapje verder wat betreft het woord “fris”. Heb je weleens nagedacht over de vraag hoe fris jouw geloof is en hoe je dat fris houdt? Ik kom tot deze vraag door lezing van een ehhh … fris boekje, vers van de pers en inhoudelijk smaakvol: “Hoe houd je het geloof fris?” Daarin gaan jonge en ervaren theologen met elkaar in gesprek over de kunst van geloven. Ik vind dat wel een mooie vondst: de kunst van geloven. Er zijn diverse omschrijvingen te vinden van het woord kunst.

Grosso modo wordt onder kunst verstaan “het product van creatieve menselijke uitingen.” Jouw en mijn geloof is een (on)zichtbare manier hoe je je leven vorm- en zin geeft vanuit wat jou God aanreikt, te beginnen bij je hart. Het geloof is je ooit gegeven. Of je hebt het ontdekt op een gegeven ogenblik. Wat heb je nog over van ‘vroeger’ en meegegeven? Wat heb je inmiddels losgelaten of gewonnen? En dus de vraag: hoe houd je het geloof fris? Want een fris geloof betekent een frisse kijk op de (dagelijkse) dingen in je leven, tenzij ik mij vergis.

Wat mijzelf betreft: ik houd mijn geloof fris niet door het op te bergen in een luchtdicht bewaardoosje en dat in de koelkast te zetten. Wel door te blijven ontdekken hoe God werkt en spreekt door mensen nu én door mensen toen. De wisselwerking tussen toen en nu kunnen heel verfrissend werken. Ik geef een voorbeeld.

Frisse Augustinus

In het netgenoemde boekje, p. 27, lees ik een citaat van Aurelius Augustinus, een kerkvader die in 4e eeuw van onze jaartelling leefde, een vér verleden dus. In zijn boek Belijdenissen dat nog steeds vertaald en gelezen wordt (!), lees ik een verfrissend gebed van Augustinus tot God:

“U maakt hemel en aarde vol van u. Wil dat zeggen dat zij u omvatten? Of vult u ze en is er dan nog van u over, omdat zij u niet kunnen omvatten? Wat doet u met wat er van u over is, als hemel en aarde vol zijn van u? Of hoeft u nergens in bewaard te worden, u, die alles omvat en alles vervult door het te omvatten?

U krijgt uw vorm niet van een schaal die vol is van u. Als die breekt, stroomt u niet weg. En als u over ons wordt uitgegoten, valt u niet neer, neer, dan richt u ons op. Dan stroomt u niet weg, nee, dan brengt u ons samen.”

Frisse start

Prachtig hoe fris voor mij al 21e eeuwer het beeldgebruik is van deze bidder. Als God zich geeft, als God zich laat zien, dan Hij is nieuw(s). Dan worden jij en ik opgericht. God stort niet neer, Hij richt ons op. In al zijn grootheid brengt God mensen samen. Dat is wat Hij wil. Steeds weer een frisse start maken. Steeds opnieuw frisheid brengen waar het dor, droog, saai, zo hard als droge grond, zo doodgewoon is geworden.

Je geloof fris houden kan echt, want God is ieder ogenblik nieuw.

ds Robert-Jan van Amstel, 11 december 2020 aangepast 29 december 2020

(bovenstaande tekst is een aangepaste versie die is opgenomen in het kerkblad Kerkvenster dec/jan. 2020-2021, uitgave van de Protestantse Gemeente Alexanderkerk Rotterdam

Het boek “Hoe houd je het geloof fris?” staat onder redactie van Mark de Jager. Het boek is verschenen bij KokBoekencemtrum, 2020.

Foto’s:
De foto van de voorzijde van het boekje heb ik zelf gemaakt.
De foto in de header: Kerstboom-versiering – Annie Spratt @ unsplash (gedeelte van de hele foto)