Podcast -“Dominee Praat”

De intelligente lockdown en de anderhalfmetersamenleving vanwege de corona-crisis beginnen wat te wennen bij mij. Tuurlijk, het blijft behelpen. Het is saai om alleen maar binnen te zijn. Veel werk doe ik vanuit huis, noodgedwongen.

Via telefoon, mail, WhatsApp is te communiceren met gemeenteleden en heb ik waardevolle pastorale gesprekken. Ik hoop en bid dat deze crisis spoedig bedwongen mag zijn. Ik ben heel benieuwd naar wat premier Rutte nu echt bedoelt met het “nieuwe normaal”. Maar goed, dat is een ander verhaal.

Digitalisering van de kerk

Eén van de voordelen van de lockdown is dat ‘de’ Kerk razendsnel digitaliseert. Ineens zijn zelfs de verstokt beeldloze kerkelijke gemeentes online te volgen op YouTube, Facebook en de bekende kerkstreamdiensten zoals Kerkomroep en Kerkdienstgemist.nlBeelduitzendingen zijn in de Alexanderkerk al geruime tijd gebruikelijk. Nu in deze tijden van corona worden de kerkdiensten goed bekeken. De digitalisering gaat nu een stuk sneller in de Alexanderkerk: vergaderingen van de kerkenraad, diaconie en kerkrentmeester gaan via Zoom. Na wat onwennigheid blijkt het virtueel vergaderen efficiënt en leuk te zijn.

Zelf heb ik inmiddels een paar gespreksgroepen georganiseerd via Zoom, zoals de belijdeniskring en de iBelieve 18Plus-groep. Het aantal deelnemers is zelfs wat groter dan normaal 😃.

Podcast – Dominee Praat

Ook de invulling van het pastorale werk vraagt creativiteit. Eén van de middelen die ik wil gebruiken is de podcast; klik hier voor een beschrijving op Wikipedia.
Door middel van korte gesproken bijdragen zonder beeld deel ik met de luisteraar, wie dat dan ook is, onder andere gebeden, korte overdenkingen, Bijbellezingen en liedmeditaties. Kortom alles wat met christelijk geloof en mijn eigen interesses en passies te maken heeft.  De titel van mijn podcast luidt: “Dominee Praat”. Voorlopig een werktitel, want uit hoofde van mijn predikantschap zal ik deze podcasts invullen.

Vindplaatsen van mijn podcast

Je kunt mijn podcastwebsite vinden op podcast.amstel4.nl  (inderdaad een sub-pagina van mijn website amstel4.nl). Om het aantal luisteraars in binnen- en buitenland te vergroten zijn podcasts ook via Spotify én op  Apple Podcast te beluisteren.

Inmiddels heb ik een paar afleveringen opgenomen. Want dat was één van de tips: maak een paar afleveringen, zodat mensen kunnen binge-luisteren.
Het is nog wat zoeken voor me. Feedback stel ik op prijs.

Veel luisterplezier en houd moed, blijf gezond.
Robert-Jan van Amstel, 9 april 2020

Hieronder tref je mijn laatste podcasts in chronologische volgorde:

#19 Kerst met Ernst & Bobbie Dominee Praat

Kerstballen lijmen nadat ze gevallen zijn? Het komieke duo Ernst en Bobbie zouden dat zo doen tijdens de kerst. Een probleem kan altijd opgelost  worden. Het komt altijd goed. Deze boodschap zingt en klinkt mee in alle filmpjes, sketches, speelfilms, liedjes en theaterprogramma’s voor kinderen tussen de vier en acht jaar oud. In deze podcast hebben we met één van de twee, Bobbie, een geanimeerd  gesprek. Eigenlijk met de man die Bobbie handen, voeten, energie én  stem geeft: Gert-Jan van den Ende. Hoe vieren Ernst en Bobbie eigenlijk kerst? Daarover vertelt Gert-Jan in geuren en kleuren, mét de nodige humor en lach. Tegelijk een serieuze ondertoon te midden van alle grollen en  kerstballen: de gebrokenheid van het bestaan, de ontdekkingstocht in het  leven van kinderen en de levenskunst. We spreken  met Gert-Jan ook over zijn persoonlijke geloof en over  zijn werk als vrijwilliger in de Prinses Julianakerk in Scheveningen  waar dit interview is opgenomen half november 2020. Samen met collega ds Wim Scheltens heb ik deze podcast gemaakt. Ook  zal een artikel verschijnen in het kerst-themanummer van het blad Confessioneel Credo, december 2020. — Send in a voice message: https://anchor.fm/rjvanamstel/message
  1. #19 Kerst met Ernst & Bobbie
  2. #18 Geloof jij in die God?
  3. #17 Hokjesdenken wordt ruimte vol geloof
  4. #16 Goed doen is God doen
  5. #15 Droom of leven (deel 2 over Brodecks Bericht van Ph. Claudel)