Podcast -“Dominee Praat”

De intelligente lockdown en de anderhalfmetersamenleving vanwege de corona-crisis beginnen wat te wennen bij mij. Tuurlijk, het blijft behelpen. Het is saai om alleen maar binnen te zijn. Veel werk doe ik vanuit huis, noodgedwongen.

Via telefoon, mail, WhatsApp is te communiceren met gemeenteleden en heb ik waardevolle pastorale gesprekken. Ik hoop en bid dat deze crisis spoedig bedwongen mag zijn. Ik ben heel benieuwd naar wat premier Rutte nu echt bedoelt met het “nieuwe normaal”. Maar goed, dat is een ander verhaal.

Digitalisering van de kerk

Eén van de voordelen van de lockdown is dat ‘de’ Kerk razendsnel digitaliseert. Ineens zijn zelfs de verstokt beeldloze kerkelijke gemeentes online te volgen op YouTube, Facebook en de bekende kerkstreamdiensten zoals Kerkomroep en Kerkdienstgemist.nlBeelduitzendingen zijn in de Alexanderkerk al geruime tijd gebruikelijk. Nu in deze tijden van corona worden de kerkdiensten goed bekeken. De digitalisering gaat nu een stuk sneller in de Alexanderkerk: vergaderingen van de kerkenraad, diaconie en kerkrentmeester gaan via Zoom. Na wat onwennigheid blijkt het virtueel vergaderen efficiënt en leuk te zijn.

Zelf heb ik inmiddels een paar gespreksgroepen georganiseerd via Zoom, zoals de belijdeniskring en de iBelieve 18Plus-groep. Het aantal deelnemers is zelfs wat groter dan normaal 😃.

Podcast – Dominee Praat

Ook de invulling van het pastorale werk vraagt creativiteit. Eén van de middelen die ik wil gebruiken is de podcast; klik hier voor een beschrijving op Wikipedia.
Door middel van korte gesproken bijdragen zonder beeld deel ik met de luisteraar, wie dat dan ook is, onder andere gebeden, korte overdenkingen, Bijbellezingen en liedmeditaties. Kortom alles wat met christelijk geloof en mijn eigen interesses en passies te maken heeft.  De titel van mijn podcast luidt: “Dominee Praat”. Voorlopig een werktitel, want uit hoofde van mijn predikantschap zal ik deze podcasts invullen.

Vindplaatsen van mijn podcast

Je kunt mijn podcastwebsite vinden op podcast.amstel4.nl  (inderdaad een sub-pagina van mijn website amstel4.nl). Om het aantal luisteraars in binnen- en buitenland te vergroten zijn podcasts ook via Spotify én op  Apple Podcast te beluisteren.

Inmiddels heb ik een paar afleveringen opgenomen. Want dat was één van de tips: maak een paar afleveringen, zodat mensen kunnen binge-luisteren.
Het is nog wat zoeken voor me. Feedback stel ik op prijs.

Veel luisterplezier en houd moed, blijf gezond.
Robert-Jan van Amstel, 9 april 2020

Hieronder tref je mijn laatste podcasts in chronologische volgorde:

#20 De doden (gedicht van Marieke Lucas Rijneveld uit 'Kalfsvlies') Dominee Praat

De maand november is voor mij vooral verbonden met herinnering, gedachtenis en verlies. De herfst doet volop intrede, de bomen verliezen massaal hun blad. In de christelijke kerk worden de mensen herdacht die zijn gestorven; denk aan Allerzielen en Allerheiligen of de Eeuwigheidszondag/gedachteniszondag. De dood van een geliefd mens roept van alles los, of dat nu nog maar pas geleden is of langere tijd terug. In deze podcast lees ik het gedicht 'De doden" van Marieke Lucas Rijneveld (*1991). Dit is te vinden in de bundel Kalfsvlies die in 2015 werd uitgebracht door Uitgeverij Atlas Contact (https://www.atlascontact.nl/boek/kalfsvlies/). De dichtbundel is bekroond met de C. Buddingh'-prijs als beste poëzie-debuut. Meer over Marieke Lucas Rijneveld: www.atlascontact.nl/auteur/marieke-lucas-rijneveld/ Het gedicht De Doden die we vinden op p.11 van de bundel, bevat sterke beeldspraak en geweldige vondsten om de kwetsbaarheid en het broze van het menselijk bestaan te vatten of zachtjes aan te raken. Ik lees het gedicht en ik deel in wat eigen gedachten hierover. Robert-Jan van Amstel (www.amstel4.nl) Foto bij deze podcast, bron: www.wikipedia.nl — Send in a voice message: https://anchor.fm/rjvanamstel/message
  1. #20 De doden (gedicht van Marieke Lucas Rijneveld uit 'Kalfsvlies')
  2. #19 Kerst met Ernst & Bobbie
  3. #18 Geloof jij in die God?
  4. #17 Hokjesdenken wordt ruimte vol geloof
  5. #16 Goed doen is God doen