Botoxchristen

Rapmuziek heeft voor mij de bijsmaak van vrouwonvriendelijkheid, verheerlijking van geweld en bevordering van verdovende middelen. Is het niet via de teksten te horen, dan kunnen de videoclips die dergelijke rapnummers vergezellen, vol zitten met visueel geweld. Mens- en wereldvisie doen nihilistisch aan en het narcistische zelfbeeld van de rapper is ruim gevuld. Over smaak valt niet te twisten, ik weet het. Alles over één kam scheren zou dit genre te kort doen. Want in de rapscene zijn echt wel wat pareltjes te vinden.

Vrolijke christenen

Het rapduo De Rechtstaat (persfoto via hun website)

Graag introduceer ik een christelijk duo van rappers: De Rechtstaat. Deze vrolijke jongens, Michaël Gabriël (27) en Chesron Sminia (22), hebben een gevleugeld geloof en staan met beide benen op de grond. Ze hebben in 2016 hun debuutalbum “Zorg dat je rechtstaat” uitgebracht.

Met gevatte humor, culturele bagage, grondige Bijbelkennis en aanstekelijke overtuiging brengen zij hun eerbetoon aan God en Jezus Christus. Zij willen graag christenen, of ze jong of oud zijn, aan het denken zetten over het christelijk geloof.

De rijkdom van Gods liefde en wat die voor mij en jou betekent in ons dagelijks leven krijgt alle ruimte in hun teksten. Je wordt bevestigd in je mens-zijn, dat je een kind van God bent. Je mag er zijn, wie je ook bent, hoe je er ook uitziet, hoe je er ook bij loopt, wat je ook meesleept aan pijn en schuld in je biografie.

God- of goudzoeker?

Tegelijk zetten ze heel scherp neer dat de antimacht, de duivel, zich op allerlei slinkse manieren,  mij en jou van die Liefde wil wegtrekken. De satan zal van alles in het werk stellen om je teleurstelling in God te voeden. Je hart moet opengaan voor het oppervlakkige vermaak in de wereld waar alles een prijskaartje heeft.

Ofwel, zo luidt grofweg de boodschap van De Rechtstaat: zorg dat je recht staat en niet voor die verleidingen door de knieën gaat. God is geen fruitautomaat en laat je niet ziek maken door de goudkoorts – ben je een Godzoeker of een goudzoeker?

Botox

Het duo van “De Rechtstaat” ben ik toevalligerwijs tegengekomen via YouTube. Aan de rechterkant van het venster zag ik op een gegeven moment als suggestie om te kijken: “Botoxchristen”. Mijn fascinatie was gelijk gewekt, want wat is nou een botoxchristen?

Botox is de verkorte vorm van debotulinetoxine, een middel tegen de rimpels en wordt vooral gebruikt in de medische en cosmetische wereld. Diverse beroemde en minder bekende artiesten hebben zich ermee laten behandelen met in mijn ogen wisselend resultaat.

Masker af

Hoe het ook zij, ik hoorde onder andere deze woorden uit één van de coupletten:

Vaak ben ik trots, ga kapot van de dorst,
maar de bron van het leven is mijn moment to be
En daarom kijk ik naar God!
Bij Hem gaan al mijn plastic en mijn maskers kapot.

Het refrein:

Doe je masker af, je hoeft niet perfect te zijn
Wees gewoon jezelf met je eigen persoonlijkheid
Wie is de ware jij, wat is je waarheid?
Luister je naar Mij, of de leugens van de maatschappij?
Je bent bijzonder, je bent een wonder
Gods eigen kind en dus voor niets of niemand onder
Door Hem gezonden, open je mond en
wees geen botoxchristen, botoxchristen, nee!

Psalm 139

Diverse rapteksten van De Rechtstaat zijn met recht minipreken: troostend, oproepend, heden en Bijbel verbindend, scherp stellend. In kort bestek weet het duo in dit Botoxchristen de vinger op de zere plek te leggen en mij aan te spreken met de vraag wie mijn ware ik is, zoals in het refrein te horen is. Met verwijzingen naar Psalm 139 waar het wonder van bestaan intiem wordt beschreven, krijg ik te horen dat ik bijzonder ben, een wonder, Gods eigen kind. Waarom zou ik mij als christen moeten opdoffen en mooier maken waarmee ik hypocrisie in de hand werk? Moet ik mij als mens laten opvullen met de botox van de maatschappij waar waarheid en leugen elkaar gemakkelijk afwisselen?

Waarheid en leugen

Wat is mijn waarheid, als knipoog naar de vraag van Pilatus als Jezus Christus naast hem staat tijdens het schijnproces (Johannes 18, vers 38). Welke stem volg ik in mijn dagelijks leven – die van God of die van de maatschappij waar vooral leugens aan de orde van de dag zijn. De scherpstelling is wel fors, alsof de maatschappij enkel leugens kent. Het zet mij wel aan het nadenken welke leugens en waarheden leven in onze maatschappij? Wat kan ik kiezen? Wat kan de jongere van nu kiezen te midden van alle (des)informatie, (nep)nieuws en (namaak)beelden?

Kijk naar God

Te midden van de vele reclameborden waar het leven mooier wordt voorgesteld dan het is, te midden van alle richtingwijzers dat je niet meer weet wat de juiste weg is, wijzen Gabriël en Sminia op de weg van Jezus Christus. De christelijke rappers van De Rechtstaat maken muziek met smaak en een sterk richtingsgevoel: kijk naar God. Want Hij is er altijd.

Robert-Jan van Amstel

Bovenstaande tekst is opgenomen in het blad Confessioneel-Credo, jrg. 132 nr.3 (uitgave 6 februari 2020)

Meer info om te lezen:
Songtekst van het liedje is te vinden via: https://genius.com/De-rechtstaat-botoxchristen-annotated
Persfoto van De Rechtstaat via www.derechtstaat.nl Blogs, muziekclips en ander leuk materiaal zijn via die link te vinden.