Paaslach – de duif en 1 Aprilgrap

“Buddy Christ” uit de film Dogma.

Vandaag Eerste Paasdag – het heerlijke feest waar christenen herdenken en vieren dat Jezus Christus is opgestaan. Een van de heel oude tradities in de kerk de risus paschalis, de Paaslach. Het was in de Middeleeuwen een goed gebruik de lach in de kerk op te wekken. De bevrijdende lach om de duivel uit te lachen. Want Jezus is opgestaan. De duivel is verslagen. De dood ook.
Na een periode van 40 dagen vasten en voorbereiding is de grap een sterk ventiel om de spanning af te bouwen, om ontspannen Pasen te vieren.
De priester ging te midden van het kerkvolk staan en vertelde een komisch verhaal of een goede (kerk)mop.

De onderstaande mop heb ik verteld vanmorgen in de dorpskerk van Zunderdorp waar ik predikant ben; de bron van de mop weet ik niet meer:

Duif in de kerk

Als de dominee de kerk binnenloopt, ziet hij dat de koster met allemaal netten in de weer is.
“Wat doet u toch met al die netten in de kerk?” vraagt de dominee.
“De duif is er weer, dominee,” zegt de koster, “u weet wel, die duif die afgelopen zondag ook in de kerk zat. Ik heb hem toen gevangen en hem de kerk uit gezet, maar hij is weer terug. Elke keer zet ik de duif de kerk uit en elke keer is hij na een tijdje weer terug. Hoe het kan snap ik niet. Heeft u daar misschien een antwoord op?”
“Ik niet”, zegt de dominee, “daar heb ik geen verstand van.”
“Jammer”, zegt de koster, “ik dacht dat u een oplossing had.”
Een paar dagen later belt de koster aan bij de pastorie.
“Dominee, ik heb u nodig. De duif zit alweer in de kerk en vannacht schoot me opeens te binnen wat ik ga doen. En daar heb ik u voor nodig. U moet de duif dopen!”
“Dopen?” zegt de dominee.
“Ja dominee, dat is de oplossing. Want al mijn kinderen zijn gedoopt en ze komen nooit meer in de kerk!”

1 Aprilgrap

Verderop in de kerkdienst heb ik ook nog een 1 April-grap verteld:

Afgelopen week zijn alle predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) bij elkaar geweest in het nieuwe Hydepark in Doorn. Het was mudvol, nog nooit zoveel dominees waren op één samengekomen. Het onderwerp was de algeheel breed gedragen ervaring dat gemeenteleden de preken veel te lang of veel te kort of veel te plat of veel te diep vinden. Na een morgen goed doorpraten hebben we als predikanten het volgende besloten. Dit wordt in alle kerken voortaan gedaan in Nederland. Dus lieve gemeente, ik heb hier drie preken. Eén van 5 minuten voor 100 euro. Eén van 30 minuten voor 50 euro en een preek van dik een uur voor 10 euro. Nu laten we de collectezak rond gaan en aan de hand daarvan besluit ik welke preek ik houd. …
1 APRIL!

Gezegende Paasdagen, Pasen is de bevrijdende Lach van God, een nieuwe toekomst is voor de mens geboren.

ds Robert-Jan van Amstel, 1 april 2018