Een voorgoed begonnen Begin

De Hebreeuwse letter beth

Het allereerste begin van je leven is vormeloos en naamloos, geborgen in de baarmoeder. Eenmaal daarbuiten is het eerste levensteken dat je ademhaalt. De Geest van God wordt de neus ingeblazen. Je komt op spanning van leven te staan. Je bent een voorgoed begonnen Begin. Je krijg een naam die begint met een letter. Niet een cijfer of een nummer, gelukkig maar.

Eerste letter van de Bijbel

Het allereerste begin van de Bijbel begint ook met een letter. In de Nederlandse vertaling van Genesis 1, vers 1 lezen we: “In het begin schiep God de hemel en de aarde”.

In Hebreeuws, de taal van het Oude of Eerste Testament van de bijbel, luidt dat als volgt:

“Bereshit bara Elohim et hashamayim ve’et ha’aretz”

Je ziet, de allereerste letter van de Bijbel is de “B” of beth in het Hebreeuws. Zie het plaatje om te zien hoe de letter er precies uitziet. Volledige naam van deze letter beth is bayyit. In het Nederlands: huis. Bijna alle vroege letters in het Hebreeuws lijken op voorwerpen en vormen uit de toenmalige leefwereld van de Hebreeërs. Als je het kerkblad een kwartslag naar links draait, dan lijkt de beth een huisje te zijn. Door het schrijden van de tijd is de letter op z’n kant gezet. Je zou kunnen zeggen: het lijkt nu op een bushalte.

De wereld iedereen thuis

Genesis 1 verwoordt het oerbegin van alles. De geschiedenis van God en de mensen vangt met deze letter beth aan. Wat God maakt, staat als een huis. De wereld krijgt een steuntje in de rug. Staat op een stevige ondergrond, Gods hand.
De voorzijde van de letter is een open ruimte. God schenkt de wereld aan mensen. Om van de wereld een thuis voor iedereen te maken.

Kerstmis – Geboorte van Jezus (public domain wallpaper)

We hebben het kerstfeest gevierd eerder deze week. Er is iets opvallends want de letter B speelt ook daar een belangrijke rol. Natuurlijk, we herdenken de 25e december feestelijk de geboorte van Jezus Christus. Steeds meer mensen lijken dat niet meer op de radar te hebben, helaas. De kern van kerst is dat God zich laat omhullen door mensenhuid. Hij wordt mens onder de mensen. De hemel wordt zo groot als het kind in de kribbe. Het licht van de liefde, vol van de hemel is aan de wereld gegeven.

Bethlehem – Broodhuis

De plaats waar Hij zo’n 2000 jaar geleden geboren is niet de hoofdstad van Israël, Jeruzalem. Want dat zou je toch verwachten. Jeruzalem is dé plaats waar alles is: tempel en stadhuis, politiek en religie.
De Heer Jezus wordt geboren in Bethlehem, bethlèchèm in het Hebreeuws (Lucas 2, vers 4 en 6). Dat kunnen we vertalen als Broodhuis. Daar heb je die B weer. Hij zal van zichzelf zeggen dat Hij het Brood van het leven is (Johannes 6, vers 51). Bij Hem is eeuwigheid te vinden. Dat zegt iets over onsterfelijkheid straks. Echter, vooral over het nu: brood kun je delen, delen in leven is onze roeping.

Vandaag laat het oude jaar zich opsluiten in de mensengeschiedenis om plaats te maken voor het nieuwe jaar 2018. Denk dan aan de B als de klok 00:00:00 slaat. Een nieuw jaar, een nieuw Begin. Het nieuwe jaar staat als een huis. Met een open vizier naar de toekomst.
Weet je al hoe je het 2018-huis gaat inrichten?

ds Robert-Jan van Amstel, 31 december 2017
Deze meditatie is opgenomen in het kerkblad “Kerkklanken” van de protestantse gemeente Zunderdorp, december 2017

3 gedachten over “Een voorgoed begonnen Begin”

  1. Sorry als dit dubbel verschijnt. Verzend en bevestiging optie erg onduidelijk hier.

    Afijn….een re Robbert- Jan……

    uur….de klok…0.00 uur tegelijk. Berouw wat ik niet afgemaakt of Begonnen was. Welke B ’s zullen straks komen? Bewust? Blijven? Bewaren? B keuzes ? Een week Barcelona of wordt t Berlijn? Komen er B Namen in m’n netwerk 2018? Raak ik Bevriend met ene Bart of Betty? Welk woord komt in me op als ik op 2018 mediteer ? Positive en n egatieve. Boos ,bedelstaf, brand, blaren en bevoorrecht, blauw, Bethesda, bloot, beek.. Een stilte volgt want ik kan er niets van bakken ……en dan na een kort slaapje voor Joep van t hek begint. En wordt ik wakker met t in m’n hoofd branddende woord…BRAAMBOS …daar ga ik over nadenken . Wat ga ik Zien in 2018 of wat mag in-zien. Ik meldt t u 31/12 2018 . Ik wens iedereen een bevorderlijk ,bewust bewaard , bouwjaar aan betrokken zijn en Zijn.

    1. Erratum..aan t begin van mijn reactie ontbreekt …..24 ( 24 uur….de klok etc…)

    2. Wat Bied je veel, Pierre. In ieder geval ben je open-minded en kun je dus Bewonderen. Hartelijke groet!

Reacties zijn gesloten.