December – The Kik

The Kik gaf een akoestisch optreden in houtzaagmolen “de Ster” in Utrecht. (via wikimedia)

De muziek van de Nederlandse nederbietel-band The Kik ligt al langer wat te kriebelen in mijn oor. Eerder in “De Wereld draait door” (DWDD) was The Kik huisband. En wat voor één. De hertalingen van bekende popsongs die te horen waren tijdens het populaire Tv-programma, was één van de trekkers om deze band wat meer te gaan volgen.

Maestro

Sinds het droogkomische en ietwat clowneske optreden van de zanger van de band, Dave van Raven, tijdens het goed bekeken Tv-programma Maestro ben ik om. Meer en meer heb ik me in de muziek van The Kik verdiept. Wat maakt The Kik plezier-energieke, down-to-earth, oorstrelende en pakkende muziek. Onlangs heb ik via Spotify het laatste album beluisterd “The Kik Hertaalt!”. Wat een heerlijkheid – goede tunes met dito hertalingen.

Winters zijn al lang niet meer zo koud

Eén nummer schiet er bovenuit wat betreft de feestmaand december: het nummer “December”. De melancholie in de muziek doet mij veel. De treffende tekst die het hart van een 40plusser zoals het mijne, raakt en waarschijnlijk ook wel het jouwe. Een feestje van herkenning, zoals zanger Dave aan vroeger denkt: de kerstvakantie, buiten koud, lekker warm binnen. Een harmonieus-dromerige terugkijken in de tijd hoe het kerstfeest werd gevierd. Ja, en dan die conclusie: “Winters zijn al lang niet meer zo koud | En ikzelf word alsmaar ouder”

Koper

Op YouTube is een registratie te vinden van dit nummer met kopersectie en koor. Gewoonweg geweldige muziek en treffende orkestratie en arrangement met veel koper, vooral als tijdens het nummer het laatste refrein klinkt. Kippenvel. Wat mij betreft een klassieker voor het kerstrepertoire.
Luister maar:

Op Spotify kun je hier luisteren:

De songtekst van het lied kun je vinden bij Musicmatch.com, klik hier.

En, wat vind jij ervan?

Robert-Jan van Amstel, 14 december 2017

2 gedachten over “December – The Kik”

  1. Ik kan het helemaal met je eens zijn, heb net het prachtige nummer beluisterd winters zijn allang niet meer zo koud. De zanger Dave van Raven heb ik al in verschillende programma`s gezien vind ik een prettige man, een mooie tekst dat lied. Heb nog een kort antwoord gegeven op je vorige blog, voor het geval je dat niet meer leest ik heb geschreven kom a,s, zondag 17 december met Wim naar de kerk leuk he? Tot dan.
    hartelijke groet van Betty

Reacties zijn gesloten.