Hipsterkerststal

“Deze al gezien?”, zo kreeg ik via WhatsApp onderstaande foto te zien:

Hipsterkerststal (www.modernnativity.com)
Hipsterkerststal (www.modernnativity.com)

Een Amerikaans bedrijf, dat via www.modernnativity.com is te vinden, wilde het imago van de traditionele kerststal flink onder handen nemen. Een totaalvertaling naar 2016 dus. Niet langer de scenerie die je van oma kent. Nee, echt fris. Dus we zien Jozef in spijkerhemd en Maria in zwarte leren broek bij de kribbe een selfie nemen. De drie hip geklede wijzen uit het oosten staan op een segway met een bezorgdoos van internetbedrijf Amazon. Een herder checkt Google Maps of hij op de juiste plek is gekomen. Het rund achter de herder is 100% organic. Op het dak van de stal zien we een paar zonnepanelen. Helemaal bij de tijd.
Per dag worden zo’n 300 bestellingen geplaatst, aldus de verkopers van deze hipsterkerststal. Door de publiciteit die in diverse landen zal dat aantal alleen nog maar groter worden.
Is deze 2016-kerststal nou mislukt of goed gelukt?

Kerst op de Dam 2015 (foto W.J. de Bruin via www.eo.nl)
Kerst op de Dam 2015 (foto W.J. de Bruin via www.eo.nl)

Babyhuidje

Ik vind het mooi dat er nog steeds pogingen worden ondernomen om diverse manieren het kerstevangelie onder de aandacht te brengen. Of het nu via een hipsterkerststal is of het meezingen van kerstliederen op pleinen en in binnensteden of hervertellingen in een modern jasje: het verhaal van de geboorte van Jezus Christus wordt verteld en hóe.

Je zou het haast vergeten als je de glimmend-glanzende lampjes en versieringen in winkelstraten, etalages en bij de mensen thuis, ziet. We vieren kerst, niet om de commercie een handje te helpen, de landelijke economie een zet in de rug te geven of om de huiselijkheid op te warmen. We vieren kerst, want God heeft de in onze ogen onmogelijke keuze gemaakt mens te worden. De hemel wordt omwikkeld door een babyhuidje.

In plaats van grootse toeters en blazers en koninklijke parades, richt de camera in het kerstevangelie zoals Lucas vertelt (Lucas 2, vers 1 t/m 20), zich op een tweetal mensen. De zwangere Maria en haar aanstaande man Jozef verzamelen alle moed om op weg te gaan.  Ze komen aan in Bethlehem. Geen plaats in de herberg voor een hoogzwangere vrouw. Lucas vertelt het mooi. Hij uit geen kritiek in de trant van hoe gastvrijheid wordt verleend.

Plek voor God

Hipsterkerststal, detail: Jozef en Maria nemen een #selfie
Hipsterkerststal, detail: Jozef en Maria nemen een #selfie

Wel dit: die twee mensen zijn op zoek naar een plek voor God. Da’s eigenlijk heel vreemd én bijzonder. Hij die hemel en aarde heeft gemaakt, die met zijn liefde leven voor ogen heeft, die de chaos zijn plek heeft gewezen en ruimte heeft geschapen voor mensen. Er wordt voor Hem een plek gezocht in deze wereld. Uiteindelijk aan de rand van de samenleving wordt het kind geboren en krijgt het een plek in een voederbak voor dieren.
Twee voetjes. Twee beentjes. Twee armpjes en handjes. Een hoofdje. Een mens, net als u, jij en ik: net zoveel beeltenis en gelijkenis van God.  Dit kind lijkt sprekend op de Hemelse Vader.

Kerst vanwege Pasen

Die kleine voetjes groeien uit tot sterke stappers waarmee de benen het lichaam dragen met daarin het kloppende hart van God. Hij komt niet een of andere vorst onttronen. Da’s niet interessant, want er is zo weer een ander op die troon. Daarover is genoeg te vinden in de wereldgeschiedenis tot aan vandaag.
Jezus Christus begint te spreken: behandel de ander zoals jij behandeld wil worden. Heb je naaste lief zoals je jezelf liefhebt. Heb God lief met alles wat je in huis hebt. Geweldige dingen kunnen gebeuren. Heel eenvoudig.

Het leven van Jezus zorgt voor enthousiasme, energie, inspiratie. Aan zijn liefde zit geen prijskaartje. Ongelooflijk wat Hij voor elkaar krijgt. Hij roept tegenstand op. Mechanisme van uitsluiting. Die voeten worden doorboord. Zijn handen ook. Het lichaam sterft aan een kruis. Een ster dooft. Doodse stilte.

Drie dagen later het grote wonder: Gods liefde is sterker dan alle dood.
We vieren kerst, omdat het Pasen is geweest.

Hoe het kerstfeest ook wordt gevierd, al is het met een hipsterkerststal, God verrast steeds opnieuw.
We vieren het geheim dat het leven, dat ons leven geborgen is bij God, dat God leven geeft, nu en voor altijd.

ds Robert-Jan van Amstel, 18 december 2016
(bovenstaande tekst is opgenomen in het kerkblad Kerkklanken van de Protestantse Gemeente Zunderdorp, uitgave nr.7 jaar 2016)

Ps. Op de website van internetwinkel Amazon staan een paar klantenrecensies over de aankoop van deze hipsterkerststal. Je zult zien dat ze nogal divers zijn: van prachtig tot spuuglelijk. Klik hier

Een gedachte over “Hipsterkerststal”

  1. Inderdaad leuk om te zien hoe het nu zou zijn! Het verhaal blijft uiteindelijk hetzelfde, tijdloos en betrouwbaar.

Reacties zijn gesloten.