De taal der liefde

Voorzijde van het nieuwe boek van ds. Jaap Zijlstra
Voorzijde van het nieuwe boek van ds. Jaap Zijlstra

Van de in december 2015 overleden dichter-dominee Jaap Zijlstra is een nieuw boek (florilegium) verschenen: “De taal der liefde. Gedichten en gebeden”. (uitgeverij Kok Kampen, 2016) Uit een aantal eerder verschenen bundels van ds. Zijlstra is een keuze gemaakt door Leendert Torn en een broer van Jaap, Wim Zijlstra.
Een prachtige collectie is het geworden. De stem van Jaap, zijn geloof in God en zijn liefdevolle kijk op het leven ademen door de woorden heen. Ik zou zeggen, dat je met dit boekje een echte Jaap in handen hebt.

Een gedicht van Jaap Zijlstra wil ik hier graag citeren: Pniël
Dit gedicht heb ik gekozen, omdat ik afgelopen zondagmorgen over het verhaal Jakobs worsteling bij de Jabbok (Genesis 32) gesproken in de Dorpskerk van Zunderdorp. Jakob worstelt met een nachtgedaante in wie hij later God ziet (Pniël). Als het dag wordt, de zon opkomt, raakt God hem aan met de zegen. In een sterk gecondenseerde vertelling maakt de mens een fundamentele crisis door: wie ben ik? Waarom ben ik hier? Wat laat ik achter in mijn leven? Wat is belangrijk nu en straks?

Jaap Zijlstra heeft deze worsteling tussen mens en God fijngevoelig en beeldend vertaald met subtiele verwijzingen naar andere Jakob-verhalen.

Pniël

Gestalte,
ik geef mij gewonnen
overvleugel mij,
klapwiek mij neer.

Geen toonladder
uit de hemel,
geen optocht van engelen
kon mij raken.

Deze nacht
– een doorwaadbare plaats
in de stroom van de tijd –
heeft U de hand aan mij gelegd.

Ik, de geslepene
– een edelsteen aan Gods vinger,
een scherpe steen in de slinger –
een geraakte ben ik geworden.

Gedoopt met mijn nieuwe naam
– een sjibboleth –
klim ik uit het water,
kom ik aan het licht.

Ik laat het stromen over mijn gezicht,
over mijn handen
en mijn nieuwe land,
ik, Israël.

Zo zijn er nog meer gedichten en gebeden waar de kwaliteit van taal en denken van Jaap Zijlstra is te proeven en te beleven. Het boek is 142 pagina’s en uitermate geschikt om als geschenk te geven.

ds. Robert-Jan van Amstel, 9 november 2016

Het gedicht Pniël zoals te lezen in het nieuwe boek.
Het gedicht Pniël zoals te lezen in het nieuwe boek.

2 gedachten over “De taal der liefde”

  1. Je hebt het dit stukje ook geschreven met ‘de taal der liefde’ . Prachtig

Reacties zijn gesloten.