Spannend lichaam

(bron: PublicDomainPictures.net)
(bron: PublicDomainPictures.net)

In de startblokken

Altijd een prachtig en magisch moment, als de sprinters in de startblokken staan zoals bij het EK atletiek in Amsterdam of de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De spieren spannen zich. Het lichaam zet zich schrap. Opperste concentratie neem ik waar in de ogen van de sporters. De oren zijn gespitst op die ene startknal om vliegensvlug de 200 meter te rennen op de baan. Ik heb zo’n startmoment weleens in slow-motion gezien. Beeldje voor beeldje zie ik in de renner na het startschot een bubbel aan energie vrijkomen die naar alle uithoeken van het lichaam meandert. De sportschoenen duwen zich af van het startblok. Het gezicht van de degene die deze krachtprestatie heeft te leveren, straalt een onafgebroken doelbereik uit. Ongelooflijk hoe lichaam en geest hier samenwerken. Verwonderlijk hoe een mens dit staaltje van sportkunst kan beoefenen.

Zou het iets voor mij zijn geweest? De schoolarts zei in mijn jeugd dat ik atletiekbenen heb en dus een rensport goed voor mij zou zijn. Elke poging om te sporten lost(te) bij mij op in uitstel-afstelgedrag, al kriebelt het nog weleens bij mij.

Als ik nu mijn benen en voeten zie die mijn lichaam al 43 jaar dragen, ben ik blij met ze. Iedere dag doen ze hun taak goed: ze dragen mijn torso, waarin mijn ziel huist, van A naar B. Mijn smartwatch houdt nauwkeurig bij hoeveel stappen ik zet én herinnert mij er genadeloos aan dat ik het dagelijks quotum niet zal halen. Of het mechaniek van gaan zitten en weer opstaan, welke spieren nodig zijn om dat voor elkaar krijgen: magisch. Als ik bewust voel en kijk hoe het lichaam werkt, dan besef ik hoe mooi en knap God zijn beeltenis en gelijkenis de mens heeft gemaakt.

De eerste hap adem

(bron: PublicDomainPictures.net)
(bron: PublicDomainPictures.net)

Mijn gedachten gaan naar de eerste bladzijden van de Bijbel. God formeert de mens van het stof van de aarde en blaast zijn adem, zijn Geest, in ons (Genesis 2). We komen tot leven als ons lichaam op spanning wordt gebracht. Het moment dat de pasgeboren baby naar de eerste adem hapt, daar denk ik dan aan. Gods Geest is ons startblok. Zijn Geest blijft bij ons tot de laatste adem, de finish.

In de eerste brief aan de christelijke gemeente in Korinte, schrijft Paulus dat de mens een tempel van God is en dat de Geest van God daar een plek heeft (1 Korintiërs 3, vers 16-17). Het scheppingsgeloof doordesemt zo de hele bijbel, prachtig. Als ik zo naar mijn lichaam kijk, dat ik stof ben én drager van Gods Geest, net als jij.

De Geest houdt het spannend

De Engelse Kerk Begijnhof Amsterdam
De Engelse Kerk Begijnhof Amsterdam

Wanneer ik kijk naar het ‘lichaam’ van Stichting Diensten met Belangstellenden, is de Geest van God inmiddels 53 jaar aan het werk. De Amsterdamse startblokken liggen in de jaren 60 van de vorige eeuw. Een voortvarende start, want de kerk waar de DmB-diensten werden gehouden, zat mudvol met gelovigen, twijfelaars, zoekers, teleurgestelden en aangeraakten. Ds. Van Pagée en organist Van Egmond stonden verbaal en muzikaal hun mannetje. Nu ruim 50 jaar en enkele generaties verder, staat DmB nog steeds op sterke benen en voeten – een team van vrijwilligers en een energiek bestuur die graag het evangelie van Jezus Christus een stem geven in hartje Amsterdam. De Geest van God houdt het DmB-lichaam op spanning of beter gezegd: de Geest houdt het lichaam spannend.

Het DmB-lichaam heeft wel verzorging nodig. Hoe lang gaat dit lichaam nog mee? Is de finish al in zicht of hebben we nog rondjes te maken om van Gods liefde in Jezus van Nazareth te getuigen?

In het nieuwe seizoen staan we weer in de startblokken, een nieuw seizoen. Op zoek naar bezieling. We vieren de liefde van God voor mensen in Jezus Christus. De Geest van God in onze ontmoetingen hopen we te ervaren. We zijn een heilige tempel, namelijk van God. Wat een rijk bezit en wat een troost. Het heil is niet van mij als dominee afhankelijk of van het DmB-bestuur of alle vrijwilligers. Jij en ik zijn er wel deel van. Want al zijn jij en ik van stof, we zijn vooral kind van God.

ds Robert-Jan van Amstel, 13 september 2016

Als extraatje een geluidsfragment uit een kerkdienstopname bij Diensten met Belangstellenden. Iedere zondagavond om 19:00 uur in de Engelse Kerk, Begijnhof bij het Spui, hartje Amsterdam wordt een kerkdienst georganiseerd.
Iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom. Vragen? Mail me: blog (@) amstel4.nl

4 gedachten over “Spannend lichaam”

  1. Vond het heel mooi om te lezen zit zoveel herkenning voor me in zat als klein meisje af en toe al bij die mudvolle kerk van ds van Pagee. En beleef nu al een heel lang stuk dmb vanaf de jaren 90 tot heden. DMB is mijn thuis ik hoop dat ik er nog heel lang in goede gezondheid
    mag vertoeven. Lieve groet Betty

Reacties zijn gesloten.