Jaap Zijlstra overleden en herdacht

Jaap Zijlstra (2015)Dichter-dominee Jaap Zijlstra is thuisgekomen bij God. Een leven begonnen in 1933 vindt nu toegang in de hemelse gewesten. Op Facebook heb ik een paar woorden n.a.v. zijn overlijden geschreven. Als je naar beneden scrollt, kun je het rouwbericht van de familie lezen.

Verder heb ik een paar geluidsopnamen via Soundcloud beschikbaar gesteld waar Jaap Zijlstra spreekt in kerkdiensten bij DmB en in Zunderdorp.
Je vindt een link naar de preek die ik uitgesproken heb tijdens de uitvaartdienst.
De dienst waar we Jaap Zijlstra herdenken is terug te vinden op Kerkdienstgemist.nl of via YouTube.

Op Facebook,  in diverse kranten en op webpagina’s wordt massaal meegeleefd en zijn talloze uitingen van dankbaarheid en medeleven geschreven. Ongelooflijk hoeveel zaad van Gods Koninkrijk Jaap heeft gezaaid in Nederland. Als je verder naar beneden scrollt, vind je een opname van een kerkdienst in 1986 waar Jaap, als kersverse DmB-dominee, voorgaat.

Er worden vragen gesteld over wanneer en waar ds. Zijlstra wordt begraven. In ieder geval krijgt hij een rustplaats in de graftuin van de Kerk van Zunderdorp, de gemeente die ik op dit moment dien. Zelf ben ik voorganger in deze dienst van Woord en Gebed waar we Jaap zullen herdenken.

Het rouwbericht wordt vandaag bezorgd. A.s. dinsdag 29 december, 13:00 wordt de rouwdienst gehouden in de Dorpskerk van Zunderdorp. Daarna wordt Jaap begraven in een domineesgraf achter de kerk. Omdat er veel belangstelling zal zijn, wordt u aangeraden om de dienst te volgen via www.kerkdienstgemist.nl; de dienst is ook later terug te kijken en te beluisteren.

Update: inmiddels is de rouwdienst, de dienst van Woord en gebed ter herdenking van Jaap Zijlstra, achter de rug. Te midden van een grote kring van belangstellenden is Jaap op waardige wijze herdacht. Zijn naam is steeds met liefde genoemd. Elke keer weer word ik me er bewust van hoeveel Jaap heeft gezaaid en geoogst in zijn leven van ruim 82 jaar.
Via YouTube is deze dienst ook terug te zien:

De tekst van de prediking (toespraak) die ik gehouden heb tijdens de dienst van Woord en gebed, kunt u lezen via deze link:  klik hier. Daarin heb ik ook wat foto’s opgenomen van het “Woordloze Boek”.

ds. Robert-Jan van Amstel, 22 december 2015, update 24, 26, 27 en 29 december 2015

Andere nieuwsbronnen:

http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/dichter_en_predikant_jaap_zijlstra_overleden_1_961667

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24907326/__Predikant_Jaap_Zijlstra_overleden__.html

http://www.omropfryslan.nl/nieuws/predikant-en-dichter-jaap-zijlstra-overleden-amsterdam

http://www.parool.nl/parool/nl/26/BOEKEN/article/detail/4212461/2015/12/22/Dichter-en-predikant-Jaap-Zijlstra-overleden.dhtml

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/4212478/2015/12/22/Jaap-Zijlstra-de-dominee-die-altijd-dichtte.dhtml

http://www.nu.nl/amsterdam/4186983/dichter-en-predikant-jaap-zijlstra-overleden.html

http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/z/zijlstra_jaap.html

Op Soundcloud heb ik meerdere opnames geplaatst van kerkdiensten waar ds. Jaap Zijlstra heeft gesproken.

1.  Zondag 16 november 1986. Kerkdienst in de Engelse Kerk, Begijnhof, Amsterdam. Deze dienst vond plaats een week nadat hij is bevestigd aan Stichting Diensten met Belangstellenden (DmB) in Amsterdam. De eerste gewone dienst, zou je kunnen zeggen. Hij preekt over de storm op het meer. De opname van de dienst is aangeleverd door Wim Klees, één van de oud-voorzitters van de stichting. De opname is in vier delen, scroll onderaan het venster.

 

2. Kerstavonddienst 24 december 2008. Hij spreekt in de Protestantse Gemeente Zunderdorp, 24 december 2008.

 

3. Kerkdienst 2 november 2008 in de Protestantse Gemeente Zunderdorp. Tekst van de preek: Johannes 8, vers 1 t/m 8.

 

6 gedachten over “Jaap Zijlstra overleden en herdacht”

 1. Geweldig Robert Jan dat er toch diverse mensen hebben meegekeken gistermiddag. Kreeg ook enkele reacties op de uitzending vanuit Zunderdorp. Vandaag pak ik de draad weer op. Mag gasten mijn stad weer laten zien in het kader van Amsterdam Licht Festival ALF 2015 2016. Jaap zag het Licht reeds eerder. Hartelijke groet Menne

  1. Ha Menne, dank je wel voor je reactie! Inderdaad hebben veel mensen meegekeken. En zo’n 1100 mensen hebben inmiddels mijn preek gelezen via dit blog. Er is en wordt veel meegeleefd. Succes vandaag en we houden contact. Goede jaarwisseling gewenst.

 2. Mag ik eens iets vragen?
  Vriend Jaap Zijlsta is begraven in een domineesgraf, maar wat is dat eigelijk. Heb er nl
  nog nooit van gehoord en was benieuwd.
  Graag. Klazina Rosman

  1. Dag mevr. Rosman,
   De Protestantse Gemeente Zunderdorp heeft twee domineesgraven in de graftuin. Ofwel, twee plekken speciaal voor twee predikanten.
   In een ver verleden zijn deze domineesrustplaatsen ooit eens aangekocht door de kerk.
   In het ene graf ligt al ettelijke decennia een dominee begraven. In het 2e nu ds. Jaap Zijlstra.
   Hartelijke groet!

 3. In de 80er jaren heb ik regelmatig o.a. dominee Jaap Zijlstra gehoord in de DMB diensten in de Spuikerk. Ik herinner mij nog een prachtige dienst, waar ik met weemoed en verlangen aan terugdenk, met als thema ‘Kabinet van Koning Jezus’. Wie kan mij vertellen of er nog diensten digitaal te beluisteren of te bestellen zijn, buiten de dienst die hierboven door Wim Klees is geplaatst?

Reacties zijn gesloten.