Vincent van Gogh over Jezus

Voorzijde (deel) Jezus-glossyTerwijl ik nog bezig ben met een andere blog over de Jezus!-glossy, kan ik niet wachten om alvast wat te laten zien uit het glimschrift (mijn bescheiden vertaling van het woord glossy). Te midden van andere parels zijn twee pagina’s met sterke quote’s van mensen uit heden en verleden. Zie de foto’s van die pagina’s hieronder.

Eén quote wil ik naar voren halen, die van de beroemde schilder Vincent van Gogh. Voor hij zich aan de schilderkunst wijdde, is hij korte tijd lekenprediker (soort van dominee) geweest. Zijn geloof en kijk op het leven heeft hij in zijn schilderkunst laten resoneren. Daarbij heeft Van Gogh prachtige uitspraken gedaan, zoals deze uit de Coaching-scheurkalender 2015:

Uitspraak van Vincent van Gogh in de Coachingskalender 2015, klik voor een vergroting
Uitspraak van Vincent van Gogh in de Coachingskalender 2015, klik op de foto voor een vergroting

Sinds ik deze uitspraak van Van Gogh heb gelezen, kijk ik met (iets) andere ogen naar de wereld om mee heen. En ik merk dat het werkt in bijvoorbeeld communicatie: groter maken wat belangrijk is zonder de context geweld aan te doen. Da’s een hele kunst en vergt creativiteit. De boodschap komt echter wel beter over.

Maar goed, ik dwaal af, ik wilde je wat uitspraken laten zien uit het glimschrift over Jezus Christus. Dus die andere quote van Vincent van Gogh over Jezus Christus:

Hij leefde als een grotere kunstenaar dan alle kunstenaars, want Hij gaf niet om marmer, klei of verf – Hij vormde mensen.

En ik zie dat dagelijks om me heen, ook bij mezelf. Nu ik begonnen ben met de voorbereidingen voor de Veertigdagentijd en de Stille Week, de Bijbelteksten op mij laat inwerken, merk ik hoe sterk die woorden van Jezus zijn in de bijbel, hoe raak ze zijn en ongemakkelijk soms. De woorden van Jezus hebben inderdaad vormende kracht. Zijn woorden zijn geen mal om een exacte kopie van Hem te worden. De woorden van Jezus doen me beseffen én vormen me dat ik leef, dat de medemens en ik van waarde zijn. Dat laat me de essentie zien te midden van alle vanzelfsprekendheid.

Welke uitspraak/quote vind jij het mooist, als je onderstaande pagina’s leest?

ds Robert-Jan van Amstel, 13 februari 2015

4 gedachten over “Vincent van Gogh over Jezus”

  1. Robert,

    Vincent van Gogh is nooit dominee geweest! Wel een poosje lekenprediker in België. Maar goed ook een (groot) kunstenaar, gek en hoerenloper kan soms een klaar momentje krijgen zo blijkt 😉

    Ps Een goed overzicht kan je hier vinden: http://goo.gl/ZoHbS

    Johan

    1. Dag Johan, dank je wel voor je reactie. Je hebt gelijk, de titel dominee is een te grote jas voor Van Gogh. Ik zal een aanpassing maken in mijn tekst. Hartelijke groet!

Reacties zijn gesloten.