2014 > 2015 – echo en nieuw

2015Te midden van alle werk om de oudjaars- en nieuwsjaardiensten voor te bereiden gaan allerlei andere gedachten, emoties en herinneringen door mij heen wat betreft 2014. Eerder dit jaar kreeg ik op LinkedIn, één van de social media op internet en bedoeld voor de zakelijke markt, diverse gelukwensen. Wat bleek: LinkedIn heeft ‘onthouden’ dat ik sinds oktober 2012 werkzaam ben voor de Protestantse Gemeente Zunderdorp en voor Stichting Diensten met Belangstellenden. Nu twee jaar later kan ik wel zeggen dat mij samen met mijn vrouw Mariëtte opgenomen weet in de groep mensen in Zunderdorp en DmB: allebei hebben ze een warm hart voor het evangelie van Jezus Christus én voor het werk in en rondom de stad Amsterdam

Onze twee kinderen Sim en Noa zijn in ons gezin gekomen.

Sim en Noa, zomer 2014
Sim en Noa, zomer 2014

Nog even en ze zijn twee jaar deel van ons gezin.
Moet je kijken hoe ze groeien…
Ik verwonder me over de kracht van leven ook in deze, mijn kinderen.

Afgelopen zomer ben ik geopereerd in het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis hier in Amsterdam. Gelukkig was de uitslag na het onderzoek van het verwijderde weefsel goed en hoef ik niet meer terug te komen. Maar toch, de impact is groot op mijn geloof- en gevoelsleven. Ik ben er nog steeds mee bezig. Het christelijk geloof heeft voor mij nog meer wortels gekregen. God weer op een andere manier leren kennen. Geweldige en ingrijpende ervaring.

Ik geniet van het werk met en voor de kerk in Zunderdorp en het bestuur van DmB. De bestuursleden van DmB zijn bezig met bezinning: wat willen we gaan doen de komende 5 of 10 jaar? Want ook al bestaat DmB bijna 52 jaar, het blijft pionierswerk in Amsterdam. DmB is een inloopkerk zonder kaartenbak. Mensen kunnen aan- en afhaken. De giften lopen terug en dat is toch de bron waaruit DmB drinkt om financieel op de orde te blijven.

We zoeken met elkaar naar de bodem van geloof om daarop verder te bouwen. tim-keller-2011De New-Yorker dominee Tim Keller helpt ons d.m.v. zijn prachtige boek “Centrum Kerk”. We spreken over de kern van het christelijk geloof, de hardware (term van Keller in dit verband) bij wijze van spreken. Die hardware zorgt ervoor dat de software, de kerkdienst, kan ‘draaien’ en werken. Want met overtuiging en geloof neemt de aantrekkelijkheid van de software toe.

Als bestuur en dominee hebben we de focus vooral op de middleware: de brug tussen hard- en software. Wat vanuit het evangelie van Jezus Christus wordt aangereikt: wie willen we daarmee bereiken en op welke manier? Is in de kerkdienst op zondagavond een taal, een methode, muziek te vinden om nieuw publiek aan te trekken? En wie is dat dan diegene in dat nieuwe publiek?

U begrijpt: in de komende periode wordt er gewerkt en gebeden om de aantrekkelijkheidsfactor van DmB en, wat mij betreft ook van de Protestantse Gemeente Zunderdorp nog meer te vergroten.

Bij alle mijmering omtrent 2014 en de komst van 2015, eigenlijk bij elke jaarwisseling, luister ik steevast naar de ouverture van de opera “Tannhaüser” (1843) van Richard Wagner. In ieder geval luister ik een keer ergens overdag de 31e december. En altijd als het nieuwe jaar een paar minuten jong is. De muziek neemt mijn gedachten op sleeptouw…
Gewoon je ogen sluiten en luister maar.

Deze muziek vertelt in alle bescheidenheid en schoonheid de weg van een pelgrim. Het bekende thema van het Pelgrimskoor opent de ouverture. De smekende, wat melancholieke celli klinken waarna het pelgrimsthema in steeds grotere bezetting wordt gespeeld. Het thema van de liefde en de hartstocht klinkt afwisselend met de andere grote thema’s. Het leven is voor mij het gaan van een weg, pelgrimeren met anderen, op weg naar het nieuwe Koninkrijk van God. Mooi om op deze manier 2014 af te sluiten en met de echo’s van dat jaar verder te gaan in 2015. Het vervolg van een pelgrimsreis.

Goede jaarwisseling gewenst en heil & zegen voor 2015!

ds Robert-Jan van Amstel, 31 december 2014

4 gedachten over “2014 > 2015 – echo en nieuw”

 1. Robert, zou het liefste samen met je luisteren. Ben ook groot klassiek fan. Tussen oudjaar bak en servies gedoe en facebook en mail door, laat ik graag weten dat ik heel gelukkig ben dat je me belangstellend houdt met je bijdragen en enthousiasme. Ga graag verder op reis met je door de bijbel. al loop ik een station achter …ik neem wel de sneltrein in januari om in te halen. Pierre

  1. Ha Pierre, dank je wel voor je reactie. De trein komt vast nog een keer langs om je op te pikken 🙂 We zien elkaar spoedig weer. Hartelijke groet!

 2. Robert,
  Een “Gelukkig Nieuwjaar” van een verre vriend voor jou en je geliefden.
  Ik geef je bij deze eens een stukje muziek die voor mij heel speciaal is en met je wil delen. Waarom deze keuze? Luister gewoon 😉
  http://youtu.be/l5cF5GGqVWo
  Johan uit Brugge

  1. Beste Johan, internet is de grote uitgummer van afstanden. Voor jou en die je nabij zijn veel goeds dit nieuwe jaar. En Maria Callas… super om te beleven. Dank je wel!

Reacties zijn gesloten.