De dominee gaat voorbij

A.s. zondag 9 februari van 21:00 tot 22:00 uur wordt op radiozender “Groot Nieuws Radio” (via de radio 1oo8 AM en stream via internet) een interview met mij uitgezonden. Tjitske Volkerink is radiopresentator bij deze omroep en verzorgt o.a. het programma “De dominee gaat voorbij“. Vorige week is de opname gemaakt in de Veenendaalse studio.Het thema dat ik gegeven heb aan het gesprek is:

“Ontheemd-zijn en thuiskomen”. Allerlei biografische elementen en geloofsovertuiging zijn met deze rode draad verbonden. Wat is mijn echte thuis? Wat is mijn veilige zone? Welke ervaringen maakten of maken mij ontheemd, op zoek naar houvast? Ik heb langzaamaan en schoksgewijs ontdekt dat God een echt Thuis biedt, of liever: ís. Mijn eigen levenshuis staat op dit fundament. Teleurstellingen en pijn genoeg, onbalans en schudden aan grondvesten zijn me niet bespaard gebleven. Tegelijk sta ik er niet alleen voor. God is aanwezig in mijn gezin, in de muziek die klinkt, in de contacten met mensen binnen en buiten de kerk, in de stilte van de studeerkamer, in het geroezemoes van het leven, in de lach van onze kinderen, in een goed gesprek, in de liefde.

Tjitske Volkerink

Zelf kijk ik terug op een prettig en ontspannen gesprek tijdens de opname.  Tjitske Volkerink stelt goede en leuke vragen die het gesprek op gang houden. Tijdens de uitzending is het horen van het profiel van de dominee een bijzonder gebeuren. Buro Fluger (Doelgericht loopbaanadvies, zo lees ik op de website) maakte naar aanleiding van een door mij ingevulde vragenlijst een profiel op. Allerlei herkenbare zaken hoorde ik in het profiel terug en wat verrassende elementen. Als je wilt weten welk profiel ik heb, luister dan zondagavond of via de GrootNieuws-gemistknop op de website.

Bijna aan het slot van de uitzending wordt een voor mij belangrijk en favoriet lied gedraaid: “Licht dat ons aanstoot in de morgen” (of: Lied aan het licht) van Huub Oosterhuis. Over dit lied vertel ik het een en ander, hoe ik het lied heb ontdekt en waarom deze tekst en de muziek van Antoine Oomen voor mij zoveel betekent, tot aan vandaag.

Als je wilt reageren naar aanleiding van de uitzending, heel graag. Dat kan via het reactiescherm hieronder. Of per email:  contactmetpredikant (@) amstel4.nl

ds Robert-Jan van Amstel, 5 februari 2014

UPDATE: inmiddels heb ik het MP3-bestand van Groot Nieuws Radio ontvangen. De radiuitzending is met onderstaande mediaspeler te beluisteren