Bach-cantates in Zunderdorp

J.S. Bach

Het jaarthema van de Protestantse Gemeente Zunderdorp is: “Er zit muziek in de kerk”. Inmiddels is het seizoen al aardig op streek. We hebben o.a. een avond gehad over God in de popmuziek. We zingen diverse nieuwe liederen uit het Nieuwe Liedboek dat vorig jaar mei is verschenen. Wat we nog kunnen verwachten in de komende maanden is een avond over de Mattäus Passion van Johann Sebastian Bach, ingeleid en besproken door cantor-organist Hans van Gelder uit Barendrecht. Zelf zal ik een avond organiseren over de Opstandings-symfonie van Gustav Mahler (Symphonie Nr.2 Auferstehung). Een zangdienst met Cantorij Waterland (olv. Anje Rietberg) staat ook op het programma.

Benjamin Bakker

Speciaal wil ik aandacht vragen voor een nieuw project van Benjamin Bakker. Hij start een Bach-cantate-serie in de Dorpskerk van Zunderdorp. A.s. zondag 19 januari zal hij met, zoals hij zelf zegt, topmusici uit zijn netwerk het Amsemble (of klik hier), een Bachcantate uitvoeren en twee andere werken. Hieronder meer informatie via de digitale flyer:

Flyer Amsemble concert 19 januari 2014
Flyer Amsemble concert 19 januari 2014

Het concert vindt plaats in de Dorpskerk in Zunderdorp, aanvang 16:00 uur. Toegang is GRATIS. Wel wordt een deurcollecte gehouden in verband met de kosten. De parkeergelegenheid rond de kerk is beperkt. Oriënteer je via Google Maps, langs de Nieuwe Gouw is het mogelijk de auto te parkeren.

In de morgendienst, zondag 19 januari, 10:00 uur in de Dorpskerk, zal ik aandacht besteden aan het bijbelgedeelte dat voor een deel centraal staat in de Bach-cantate BWV111, Matteüs 8, 1 t/m 27. Bach schreef deze cantate voor de derde zondag van Epifanie, een zondag in een serie die de periode van de verschijning (Epifanie) van Jezus Christus beschrijft. Standaardlezingen in deze periode zijn de wijzen uit het Oosten die Jezus komen bezoeken, de doop van Jezus in de Jordaan door Johannes de Doper en de bruiloft te Kana waar Jezus water in wijn verandert. Ik heb gekozen voor een alternatieve lezing zoals die in Lutherse Kerk gebruikelijk is, de wondertekenen van Jezus – “Wat God wil, dat gebeurt altijd”, zo luidt de titel van de Bachcantate. In de Evangelielezing horen we de Wil van God altijd uitloopt op (het) leven in shalom, heelheid. Daar heeft Bach prachtige muziek voor geschreven, soli Deo gloria.

Ik ben heel blij dat deze Bachcantate-concerten georganiseerd worden in het dorp, er zit waarlijk muziek in de kerk.
Weet je hartelijk welkom!

Robert-Jan van Amstel, 12 januari 2014, aangevuld 18.1.2014