50jarig jubileum DmB – ds Koos Staat, oud-predikant

Ds. Koos Staat

“Fantastische tijd en tegelijk lastig”, zo typeert dominee Koos Staat de tijd waarin hij voor Stichting Diensten-met-Belangstellenden werkte. Hij is één van de oud-predikanten van Stichting Diensten-met-Belangstellenden. Wat ds. R.J. van Pagée begon in 1963 is na een lange vacante periode door ds Jaap Zijlstra voortgezet. Het stokje is door ds. André F. Troost overgenomen. Ds. Koos Staat, mijn voorganger, volgde hem op in 2002. Ds. Staat was aanwezig tijdens de receptie en de feestelijke dienst op zondag 17 maart jongstleden. Met hem heb ik een kort gesprek hoe hij terugblikt op zijn ervaringen in het werk voor en met DmB. Ook horen we hem wat hij het bestuur wil meegeven voor de komende periode.

Ik herken van wat hij zegt: heerlijk om te werken in hartje stad, mensen ontmoeten, diensten organiseren met mooie muziek en liederen en van het evangelie van Christus vertellen. Tegelijkertijd heeft het werk iets weerbarstigs in zich: mensen vliegen weer uit, creatieve ideeën kunnen terechtkomen op rotsige grond. Het is hard werken: steeds weer zoeken naar wegen hoe je stadsmens(en) kunt bereiken.

Van harte hoop ik dat we in de komende periode zegen van God kunnen ervaren en de vruchten kunnen plukken van het mooie werk in de stad Amsterdam. Want God wil wonen onder de mensen. Waar dan ook.

ds. Robert-Jan van Amstel, 6 september 2013