Bezinningsdag DmB Amsterdam ‘De Kerkdienst’

Deze zaterdag doe ik mee met de bezinningsdag van het bestuur van Stichting Diensten-met-Belangstellenden. Sinds oktober vorig jaar ben ik verbonden niet alleen aan de Protestantse Gemeente Zunderdorp, echter ook aan deze Stichting die iedere zondag 19:00 uur laagdrempelige kerkdiensten organiseert (www.dmbamsterdam.nl). Eén van de punten die tijdens het beroepingswerk naar boven kwamen, was de behoefte op bezinning met betrekking tot de kerkdienst en dan met name het taalgebruik in de dienst. Is dat nog van deze tijd of hebben we te zoeken naar een verfrissing daarvan. En hoe werkt dat dan? Is het nodig of niet? Wat zijn goede voorbeelden van hedendaags taalgebruik in een kerkdienst?
De bestuursleden heb ik de opdracht gegeven om zelf een kerkdienst in elkaar te zetten zonder te letten op wat wel of niet mag. Daarbij heb ik gevraagd een element aan de orde van dienst toe te voegen dat compleet out-of-the-box is; zo word je als het ware uit de vertrouwde context gehaald.
Met de input die ik heb ontvangen, kan ik wel zeggen dat het geheel erg mooi en inspirerend is geworden. Vanuit die creativiteit ga ik het gesprek met de bestuursleden aan. Hedendaags taalgebruik is een prima streven. Alleen: waarop dient dat taalgebruik gebaseerd te worden? Dat maakt het nog spannender.

Heb jij een voorbeeld van hedendaags taalgebruik zoals dat in een kerkdienst gebruikt kan worden?

ds Robert-Jan van Amstel, 13 juli 2013