Wat zou jij met almacht doen?

In juli dit jaar doet een vrachtschip gevuld met orkest en solisten o.a. Amsterdam aan. In het ruim wordt de opera Das Rheingold van de Duitse componist Richard Wagner (1813-1883) gespeeld. Een uniek Nederlands concept dat nog niet eerder is vertoond in de wereld. Zelf ben ik helemaal enthousiast hierover. En het past mooi in het Wagnerjaar 2013, want het is 20o jaar geleden dat Wilhelm Richard W. werd geboren.
Klik hier voor de website van het project Rheingold2013 voor achtergrondinfo, filmpjes en muziekindrukken.

Als smaakmakers zijn en worden diverse filmpjes op Youtube gepost. Eén van die filmpjes is videoblog nr.7 met het onderwerp “Der Ring”.

Wagner (1860)
Richard Wagner, 47 jaar oud.

Op straat wordt aan diverse mensen gevraagd of ze de naam Wagner kennen. Ook komt de vraag voorbij wat je zou doen als je almachtig zou zijn. De vraag is gestoeld op één van de thema’s van de vierdelige operacyclus “Der Ring des Nibelungen” (“De ring van de nevelman”, wat vrij vertaald). In de opera Das Rheingold weet een spuuglelijke Nibelheimse dwerg Alberich het Rijngoud te stelen uit handen van de bewaaksters, de kwebbelende Rijndochters. Het goud waarvan oppergod Wotan de eigenaar is, heeft een bijzonder karakter: maak er een Ring van en alles en iedereen buigt voor je áls je liefde afzweert. En daar heeft Alberich wel oren naar, aangezien er verder niemand naar hem luistert of hem lief wil hebben. De gevolgen laten zich raden wat er gebeurt als hij de almacht in zijn vingers heeft…

In het Youtube-filmpje legt de interviewer de vraag voor wat jij zou doen met almacht. Interessante vraag, zo op het eerste gezicht. De meeste antwoorden in het filmpje zijn vooral in de categorie “Goede voornemens” plaatsen: wereldvrede, dat mensen goed met elkaar omgaan. Ook hoor ik iemand zeggen dat hij zijn studieschuld zou willen uitwissen. Of een jonge vrouw zou de zon 24 uur per dag willen laten schijnen zodat je altijd op een terrasje kan zitten. In het filmpje hoor ik echter niemand zeggen dat hij of zij als een god lekker zijn gang gaat en anderen als slaaf of voetveeg behandelt; want dat doet Alberich in de opera Das Rheingold, vergezeld trouwens door likkebaardende muziek van Wagner.

Wat zou jij doen als je almachtig bent?
Zelf heb ik ook over deze vraag nagedacht. Het gummetje in de hand om alle schandvlekken van het aardse gezicht weg te poetsen, kan natuurlijk. Of ik zou een tweede wereldbol maken, dicht in de buurt van onze aarde. Dan kan iedereen lekker echt ver weg op vakantie. Of ik zou de tijd willen uitwissen, tijdloos leven.
Tsja, toch: laat de almacht maar aan mij voorbijgaan. Almacht in de handen van mensen, ik vraag me af of de wereld daarmee nu echt geholpen is. Laat de almacht maar aan God over, dat zou ik antwoorden op de vraag wat ik zou doen als ik almachtig zou zijn. De bijbelse geschiedenis en de verhalen laten God zien als Alleskunner. Doe het Hem maar na: een hemel en een aarde scheppen. Hoe interessante is juist, ook in de bijbelse wereld: Gods almacht kent één grens, namelijk het hart van de mens. Hij kan de mens niet dwingen Hem lief te hebben. Hij kan jou en mij niet forceren voor Hem te kiezen. Dus deed Hij het mijn ogen ultieme: Hij heeft het gewaagd de mens recht in de ogen te zien door zélf mens te worden. Verwond door mensen in de handen en in de zij in zijn Zoon Jezus Christus. Díe almacht heeft de dood overwonnen waardoor jij en ik leven.

ds Robert-Jan van Amstel, 5 juli 2013; gewijzigd 3 juni 2016

Diverse streamingdiensten als Apple Music en Spotify hebben veel verschillende opnames van deze opera in de catalogus. Eentje waar ik zelf nogal gecharmeerd van ben is uit 2015. Dirigent: Sir Simon Rattle. Hieronder de playlist op Spotify