Alledaagse dingen

Voorzijde Monitor jg.48.nr.2In Spreuken 16, vers 9 lezen we: “Een mens stippelt zijn weg uit, de Heer bepaalt de richting die hij gaat.” Reeds vroeg in het kalenderjaar worden we via reclameboodschappen lekker gemaakt om de vakantieroutes uit te stippelen in welkome, exotische, nabije en/of verre, robuuste en wonderschone landen. Cultuur snuiven, genieten aan het strand, een gat in de dag slapen, ’s avonds rustig aan ergens eten, met de kinderen of kleinkinderen of in vriendenverband of alleen een activiteit bezoeken in eigen land, etcetera.

Als mens stippel je je weg uit, zo schrijft de Spreukendichter in de bijbel en tegelijk zet hij deze woorden erachter: God bepaalt de richting. Daaruit spreekt zijn levenservaring en inzicht in het dagelijks reilen en zeilen. Je kunt je vakantiebestemming uitstippelen, een programma maken met wat je wilt bezoeken op een bepaalde dag. De Heer bepaalt de richting. Daarin zit niet besloten dat jij inclusief je vrije wil aan touwtjes hangt. Wel dat je bij het uitstippelen van de route, je steeds bewust bent dat God betrokken is bij je keuzes, jouw levensweg waarop en -langs zoveel te zien is. Zeker als je op een plek bent waar je bijvoorbeeld voor het eerst vakantie houdt. En wat dan via je ogen en je oren binnenkomt, kan het alledaagse én bijzondere jou iets leren? Een joods verhaal vertelt ons daar meer over.

Rabbijn Jaäkov in Sadigora zat eens samen met zijn leerlingen te praten. Vele onderwerpen passeren de revue. Jaäkov stelde prompt de vraag: “Weten jullie mijn vrienden, dat het mogelijk is om grote waarheden te leren van levenloze dingen? Alles kan ons onderwijs geven.”
Een leerling zag deze uitspraak als een mooie uitdaging en zei: “Rabbi Jaäkov, wat kunnen we van een trein leren?”
“Dat je door slechts een seconde het hele ding kunt missen”.

“En van een SMSje?”, vroeg een andere student.
“Of je nu één letter verstuurt of 160 tekens, ze zijn even duur. En bovenal: de tekens worden gespeld”, zo zei de rabbi.

“En wat kunnen we van religie leren?”, klonk het uit een hoek van de kamer.
Jaäkov zei: “Dat je de ziektes moet kennen, voordat je geneesmiddelen kunt verkopen.”

Als we over de antwoorden van rabbi Jaäkov nadenken, dan zijn er allemaal onderwijzers in het dagelijks leven, ook op vakantie. Dan leren we van de trein dat ieder moment kostbaar en uniek is. Leren we van het SMSje dat bepaalde woorden echo’s van jaren kunnen hebben in iemands ziel; weeg de waarde van je woorden voor je ze uitspreekt.
Leren we dat religie niet bedoeld is om hart, hoofd, handen, ziel en verstand uit te schakelen, maar juist om het leven te doorzien.

En hoe zei Jezus Christus dat ook weer in het evangelie: “Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld” (Matteüs 6, vers 28) Hele gewone dingen kunnen ons veel leren. De lelies laten zien hoe God de natuur verzorgt, in het klein, in het groot. Ze laten zien dat God ook voor jou zorgt. Je stippelt je wegen uit, Híj bepaalt je richting.

Als je rondloopt op je vakantieadres of thuis bent of gewoon tijdens het boodschappen doen: wie of wat kan jou leren in het alledaagse leven?

ds Robert-Jan van Amstel, predikant Prot. Gemeente Zunderdorp en Stichtingen Diensten-met-Belangstellenden Amsterdam

(gepubliceerd in Monitor, driemaandelijkse uitgave van Stichting Diensten-met-Belangstellenden, jg. 48, nr.2, p.8-9)

Stichting Diensten-met-Belangstellenden kan bestaan door o.a. giften van sympathisanten en donateurs. Heeft u belangstelling hiervoor of wilt u meer informatie, klik hier.

Monitor 'Alledaagse dingen'

4 gedachten over “Alledaagse dingen”

 1. Robert-Jan,

  Schitterend verwoord weer, nemen we weer mee nu en straks op vakantie.
  Had een tijdje niet meer op je blog gekeken (de tijd heelt alle wonden), maar zat net wat te spelen met de telefoon en kwam dit bericht tegen.
  Mooi voor de nachtrust!

  Groeten aan de familie.

  MW uit B

  1. Ha Matthijs,
   Dank je wel voor je reactie. Leuk dat je even m’n webstek hebt bezocht.
   Geniet van de vakantie met je gezin. En wie weet tot wederziens.

   Hartelijke groet!

 2. Dank je wel voor voor je mooie woorden.
  we nemen ze mee op onze vakantie.
  hartelijke groet.
  Nelly

Reacties zijn gesloten.