Kerstavonddienst 2012 Foto’s

Van diverse kanten was me reeds gevraagd over er nog foto’s zijn van de Kerstavonddienst 2012 in het Concertgebouw. Of een geluidsopname. Beide heb ik inmiddels in bezit. De audio-opname (MP3-formaat) van de kerstavonddienst is via deze link, klik hier (grootte: 109MB) te beluisteren. De geluidskwaliteit is niet denderend, helaas. Het majestueuze Maarschalkerweerd-orgel opent de opname volop. Het bezielende spel van André de Jager maakt er gelijk een feest van.

Via de dirigent Jimco Zijlstra heb ik een flink aantal foto’s gekregen. De fotograaf is de heer Piet de Graaf. Met toestemming mag ik een selectie foto’s hier plaatsen, zie de galerij van foto’s hieronder.

Ik heb de voorbereidingen en de kerstdienst zelf als geweldig ervaren. Als hoorder heb ik het Concertgebouw veelvuldig bezocht, zeker in de tijd dat ik studeerde in Amsterdam. Daar in die mooie zaal met componistennamen in gouden letters op een groene achtergrond, heb ik gelachen om vreemde composities, een traantje gelaten door prachtige muziek, genoten van zoveel muzikale kunst. En nu daar zelf staan en een bescheiden bijdrage leveren met gesproken woord. Samenwerken met een team van musici, een bevlogen en enthousiaste dirigent, een groot mannenkoor, een mooi zingende sopraan Judith Sportel en bovenal vele vrijwilligers die voor en achter de schermen veel werk hebben verzet. Dank jullie wel!

Zo’n 2000 belangstellenden waren aanwezig in de Grote Zaal en in een paar ruimtes waar via schermen de dienst meebeleefd kon worden. De 400 wachtenden die nog buiten waren konden niet meer naar binnen. Wat een grote belangstelling. Voor Stichting Diensten-met-Belangstellenden, die al jaren deze kerstavonddiensten in het Concertgebouw organiseert, opnieuw een bevestiging dat er grote behoefte is aan laagdrempelige, gratis toegankelijke kerstavonddiensten waar iedereen welkom is en waar kwaliteit aan muziek van goed niveau dient te zijn. En natuurlijk is de locatie, Het Concertgebouw, een trekker. Ik hoorde iemand zeggen na afloop van de kerstavonddienst, dat zij voor het eerst in de concertzaal is geweest, daar kwam ze eigenlijk voor. Ze was daarbij aangenaam geraakt door wat er gezongen en gesproken is. “Volgend jaar kom ik weer!”

We hopen dit jaar als Stichting DmB weer een Kerstavonddienst te organiseren. Hoe, waar en wat – daar zijn we inmiddels mee bezig. Het feest van de geboorte van Jezus Christus, God die op ooghoogte komt van mensen, aan dat feest willen we graag kleur en klank geven voor iedereen die daar belangstelling voor heeft.

ds Robert-Jan van Amstel, 21 januari 2013; bijgewerkt 25.8.2013

UPDATE: inmiddels is bekend dat dit jaar een Kerstavonddienst 2013 zal worden gehouden in het Concertgebouw! De eerste voorbereidingen zijn inmiddels voorzichtig begonnen. Martin Mans heeft de algehele muzikale leiding. Zelf zal ik tijdens de dienst een aantal woorden spreken waaronder een toespraak.