Dominee gaat op groen

Nooit geweten dat elektrisch, groen rijden zo leuk en aangenaam kan zijn. Chauffeuren met een elektrisch vervoermiddel is gewoonweg erg prettig. Bij mijn afscheid als predikant van de Gereformeerde Kerk in Barendrecht heb ik van de gemeenschap aldaar als afscheidskado een ‘waardebon’ gekregen om in de regio Amsterdam een elektrische fiets te kunnen kopen.
Het idee om een elektrische tweewieler aan te schaffen had vooral te maken met het parkeren van de auto in de hoofdstad. Dat is nogal gedoe en financieel een aderlating. Met de fiets ben ik wendbaarder. Dat had ik al ontdekt in de tijd dat ik als student in de Amsterdamse binnenstad woonde. De fietsafstand Zunderdorp – Begijnhof is inclusief pont over het IJ zo’n 40 minuten. Fietsen met elektrische hulpmotor lijkt me daarom een prima combi.

Tijdens mijn afscheidsdienst in Barendrecht heb ik de gemeente beloofd via mijn blog de aanwinst te tonen. Nou dit is ‘m dan:

De rode NovoxC50. (Foto: Mariëtte van Amstel, jan.2013)
De rode Novox C50 (Foto door Mariëtte van Amstel, jan.2013)

Inderdaad, je ziet het goed: het is geen elektrische fiets geworden, maar een e-scooter. Eenmaal in Zunderdorp wonend, ben ik gaan Googelen naar informatie over elektrische fietsen. Met wat info van mijn schoonvader alsook van een paar Zunderdorpers ben ik gaan zoeken. Zo kwam ik terecht op de website van Juizz (klik hier). Mijn oog viel eigenlijk direct op een elektrische scooter: “Da’s ook leuk”. Ik heb me nader laten informeren in de winkel. De proefrit op een Ebretti was niet geweldig. Amerikaanse ronde vormen en veel chroom maakten het rijcomfort niet beter.  De Novox C50 deed me meer plezier: zowel in uiterlijk als souplesse en comfort. Deze rode machine die je op de foto ziet, is de keuze van Mariëtte en mij geworden.
De e-scooter is, zoals gezegd, van het merk Novox, type C50. Hypermoderne, milieuneutrale LiFePo4-lithiumbatterijen met 40Ah vermogen en totaal 2kWh energie herbergen, drijven een 3,5 pk-motor aan. En de verbruiksgetallen zijn geweldig: op een volle accu kan ik ongeveer 100 kilometer reizen bij een gemiddelde snorsnelheid van 25 km/u afhankelijk van de weersomstandigheden. Opladen kost ongeveer 40 eurocent (!). Goede vering. Voldoende opbergruimte onder het zadel en in de stuurkolom. O.a. de oplader gaat mee. Met een normaal stopcontact is de scooter op te laden. En een kettingslot van ruim 7 kilogram. Anders is ie zo weg…

De scooter rijdt lekker vlot. De rode kleur is een blikvanger. En bovenal: geurloos. Menig scooter op fossiele brandstof veroorzaakt lawaai en vooral stank. Deze Novox heeft die storende elementen niet. Wanneer ik fietsers inhaal, volgen ogen belangstellend. In de stad heb ik extra te letten op vooral argeloze toeristen die prompt oversteken… Zo riep een Amerikaan, althans iemand met een sterk Amerikaanse tongval: “Oh, that’s an electric scooterbike. How nice and quiet!”

Kort en goed: deze dominee gaat groen(er) rijden. De Cadillac-met-V8 blijft vaker staan. De e-scooter is in velerlei opzichten een geweldig vervoermiddel. Ook via deze weg wil ik de kerkelijke gemeente in Barendrecht heel hartelijk danken voor deze bijdrage in de aanschaf. Een Barendrechts tintje blijft zo aanwezig hier in het Amsterdamse. Ik hoop samen met Mariëtte nog vele kilometers te maken.

ds Robert-Jan van Amstel, 18 januari 2013

Hieronder nog een paar foto’s door mij en Mariëtte gemaakt:

24 gedachten over “Dominee gaat op groen”

 1. Aandelen bij Juizz??? Mooi dingetje, veel plezier ermee. Hopen dat ie niet gejat wordt… 😉

   1. Ach niets nieuws onder zon.Eerst was het Rotterdam toen werd het ook Barendrecht.Nergens is iets meer veilig.

 2. Ha Cees, wat leuk dat je reageert. Ik kan me eerlijk gezegd niet meer herinneren dat je zoiets zou hebben gesuggereerd, t zou best kunnen. Inderdaad: boodschappen doen is ideaal. En hoezo de associatie met een poedeltje? 😉
  De e-scooter is inderdaad aanlokkelijker dan de fiets. Het is heerlijk fietsen naar de stad hiervandaan, dus ik blijf ook in beweging 🙂

 3. Hoera, na de wagen met vurige paarden is er een paard met vurige accu’s. Binnenkort kom ik langs met mijn scootmobiel, die is ook Ferrari-rood, net als jouw E-schicht. Kunnen we samen de Heer loven zonder de schepping te vervuilen!

   1. Er rust langs de wolken?
    Gaat stillen in den lande?

 4. Dag Robert-Jan, dan rijd je net zo groen als ik in mijn rode greenwheelsauto!
  Het is vast en zeker een heerlijk ‘eigen fietsie’, of in keurig ABN: een eigen tweewieler!
  Veel mooie ritten ermee gewenst,
  Sietske

 5. Hallo Robert -Jan,

  Gefekliciteerd met je nieuwe scooter, een geweldig middel,om in Amsterdam te rijden, maar je moet wel oppassen voor overstekend “wild”.
  Nogmaals veel plezier ermee.
  Groetjes Ànnie van Groen – Haeser

 6. Hallo Robert Jan,
  Wat een gewéldig ding, en lekker stoer om juist als laagdrempelige-dominee op rond te toeren straks :-). Je kent de uitdrukking ‘de dominee komt voorbij’ als het stilvalt in een groep. Haha.. die krijgt nu een geheel nieuwe lading!

  Groeten, Josee

 7. Hoi Groene dominee,

  Wat een tof ding zeg. Ik hoop dat je er veel fijne en veilige kilomters mee mag maken!!! Wel een voordeel dat deze rood is. Valt tenminste goed op in de sneeuw:-)
  Zet hem goed op slot hoor, want voor je het weet…….
  Winterse groet van Marco.

  1. Ha Marco, inderdaad valt de kleur op. Sneeuw rijden met de scooter heb ik nog onder de knie te krijgen 😉 Slot zit er bij, natuurlijk. Hoe is de winter in Barendrecht?

 8. Je haalt Bdt net niet denk ik!
  Op deze manier word je vanzelf de ‘ Rode Dominee’ in Zunderdorp/Asd en omgeving. Mooi apparaat!
  Om in beweging te blijven kun je lekker gaan schaatsen. Al drie dagen heb ik ervan genoten. Nu even niet ivm de sneeuw!
  Heel veel plezier met jullie rode ”’fiets”’!
  Groetjes voor beiden. G.

  1. Dat wordt krap om Barendrecht op één volle accu te halen 😉 De rode dominee, als het dan maar gaat om de kleur van de Geest. Schaatsen is hier rondom het huis niet te doen. Veel sneeuwduinen en sneeuwijs in de sloten. Ben benieuwd wanneer het schaatsen hier losbarst in Zunderdorp. Hartelijke groet en we zien elkaar weer!

 9. Vandaag van Amstelveen zuid naar het Leidseplein(Amsterdam) gereden en weer de terugweg laatste 2 kilometer moeten lopen 🙁 Mijn Novox reed niet sneller dan 9km/u. Lees dat 60 km geen probleem is, nou bij ons wel. Scooter is al terug geweest bij Juice. Zeggen dat er een nieuwe accu in gegaan is, twijfel daar nu echt aan…balen hoor, als je zo blij bent met je NovoxC50 en het valt dan tegen. Morgen maar even bellen!

  1. Hallo Petra, dank je wel voor je reactie. Jammer dat je zo’n slechte ervaring hebt met je Novox. Heb je ook de lithiumversie zoals mijn Novox?

Reacties zijn gesloten.