Dominee gaat op groen

Nooit geweten dat elektrisch, groen rijden zo leuk en aangenaam kan zijn. Chauffeuren met een elektrisch vervoermiddel is gewoonweg erg prettig. Bij mijn afscheid als predikant van de Gereformeerde Kerk in Barendrecht heb ik van de gemeenschap aldaar als afscheidskado een ‘waardebon’ gekregen om in de regio Amsterdam een elektrische fiets te kunnen kopen.
Het idee om een elektrische tweewieler aan te schaffen had vooral te maken met het parkeren van de auto in de hoofdstad. Dat is nogal gedoe en financieel een aderlating. Met de fiets ben ik wendbaarder. Dat had ik al ontdekt in de tijd dat ik als student in de Amsterdamse binnenstad woonde. De fietsafstand Zunderdorp – Begijnhof is inclusief pont over het IJ zo’n 40 minuten. Fietsen met elektrische hulpmotor lijkt me daarom een prima combi.

Tijdens mijn afscheidsdienst in Barendrecht heb ik de gemeente beloofd via mijn blog de aanwinst te tonen. Nou dit is ‘m dan:

De rode NovoxC50. (Foto: Mariëtte van Amstel, jan.2013)
De rode Novox C50 (Foto door Mariëtte van Amstel, jan.2013)

Inderdaad, je ziet het goed: het is geen elektrische fiets geworden, maar een e-scooter. Eenmaal in Zunderdorp wonend, ben ik gaan Googelen naar informatie over elektrische fietsen. Met wat info van mijn schoonvader alsook van een paar Zunderdorpers ben ik gaan zoeken. Zo kwam ik terecht op de website van Juizz (klik hier). Mijn oog viel eigenlijk direct op een elektrische scooter: “Da’s ook leuk”. Ik heb me nader laten informeren in de winkel. De proefrit op een Ebretti was niet geweldig. Amerikaanse ronde vormen en veel chroom maakten het rijcomfort niet beter.  De Novox C50 deed me meer plezier: zowel in uiterlijk als souplesse en comfort. Deze rode machine die je op de foto ziet, is de keuze van Mariëtte en mij geworden.
De e-scooter is, zoals gezegd, van het merk Novox, type C50. Hypermoderne, milieuneutrale LiFePo4-lithiumbatterijen met 40Ah vermogen en totaal 2kWh energie herbergen, drijven een 3,5 pk-motor aan. En de verbruiksgetallen zijn geweldig: op een volle accu kan ik ongeveer 100 kilometer reizen bij een gemiddelde snorsnelheid van 25 km/u afhankelijk van de weersomstandigheden. Opladen kost ongeveer 40 eurocent (!). Goede vering. Voldoende opbergruimte onder het zadel en in de stuurkolom. O.a. de oplader gaat mee. Met een normaal stopcontact is de scooter op te laden. En een kettingslot van ruim 7 kilogram. Anders is ie zo weg…

De scooter rijdt lekker vlot. De rode kleur is een blikvanger. En bovenal: geurloos. Menig scooter op fossiele brandstof veroorzaakt lawaai en vooral stank. Deze Novox heeft die storende elementen niet. Wanneer ik fietsers inhaal, volgen ogen belangstellend. In de stad heb ik extra te letten op vooral argeloze toeristen die prompt oversteken… Zo riep een Amerikaan, althans iemand met een sterk Amerikaanse tongval: “Oh, that’s an electric scooterbike. How nice and quiet!”

Kort en goed: deze dominee gaat groen(er) rijden. De Cadillac-met-V8 blijft vaker staan. De e-scooter is in velerlei opzichten een geweldig vervoermiddel. Ook via deze weg wil ik de kerkelijke gemeente in Barendrecht heel hartelijk danken voor deze bijdrage in de aanschaf. Een Barendrechts tintje blijft zo aanwezig hier in het Amsterdamse. Ik hoop samen met Mariëtte nog vele kilometers te maken.

ds Robert-Jan van Amstel, 18 januari 2013

Hieronder nog een paar foto’s door mij en Mariëtte gemaakt: