Een goed slot in Amsterdam

{Onderstaand interview met mij is gepubliceerd in de december 2012-uitgave van ‘Monitor’, blad van Stichting Diensten-met-Belangstellenden te Amsterdam.}

Logo Stichting Diensten met BelangstellendenOp 28 oktober j.l. stond de nieuwe DmB-dominee voor het eerst op de kansel in de Engelse Kerk. In de dienst werd hij bevestigd door één van zijn voorgangers bij DmB, ds A.F. Troost. Daarna ging ds van Amstel in zijn preek ‘uit de startblokken’. Het was een feestelijke dienst voor ons allen, er werd veel en mooi gezongen onder de inspirerende muzikale begeleiding van Everhard Zwart en van Marten Kamminga met Vox Nio. De kerk was vol, met Amsterdammers, Zunderdorpers, Barendrechters, vrienden en familie. Wie dat wil kan de dienst nog meebeleven op www.dmbamsterdam.nl of anders via de blog van ds Van Amstel: www.rjvanamstel.eu
Als lezer van ons blad Monitor wilt u natuurlijk ook weten wie onze nieuwe predikant is. De redactie stelt hem een aantal vragen.

Amsterdam (in combinatie met Zunderdorp) is niet uw eerste standplaats. In welke gemeenten hebt u nog meer gestaan?
Na de studie theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ben ik in Beilen (Drenthe) begonnen waarna ik Rotterdam-Zuid en Barendrecht met plezier en vreugde heb gediend.

Waarom bent u dominee geworden?
De keuze om dominee te worden heeft vooral te maken met een inspirerende predikant die de kerk in Huizen diende, ds Cor van de Velde. Door hem is het vuur van geloof bij mij opgepookt. In eerste instantie wilde ik computertechneut of psychiater worden. De digitale wereld van computers zowel hardware als software had en heeft mijn warme belangstelling. Ook het zielenleven van een mens vond en vind ik erg boeiend. Door ds Van de Velde ontdekte ik hoe de bijbelse boodschap op een andere, soms heel verrassende en sterke manier zin en troost kan geven aan mensen. Als dominee kun je heel dicht bij mensen staan, kun je de tijd nemen om in gesprek te komen, en: de boodschap van Gods liefde in Jezus Christus die aan iedereen wordt geschonken, tot aan vandaag, geeft kleur aan de horizon.

Tijdens het beroepingswerk kwam onder anderen naar voren dat u de doelstelling van DmB van harte onderschrijft. Wat vindt u zo mooi aan die doelstelling?
Op de website van DmB lees ik onder andere dat DmB “onderdak wil bieden”. Dat haakt voor mij aan het beeld van een thuis willen geven, een betrouwbare plek willen zijn voor Amsterdammers en daarbuiten die hun belangstelling voor het christelijk geloof willen voeden. Daaraan zou ik graag mijn bescheiden steentje willen bijdragen.

U hebt ook aangegeven het werk in een grote stad als een uitdaging/roeping te zien, maar ook gaf u aan niet te kunnen toveren. Welke punten zijn belangrijk voor u om aan te pakken in Amsterdam?
Samen met het bestuur zou ik willen focussen op een zorgvuldige vernieuwing van de kerkdiensten. Dat is onze core-business. Muzikaal hebben we geweldige talenten in huis. Inzet van audio-visuele middelen zou ik graag willen onderzoeken. Tegelijk willen we op zoek gaan naar hoe we de twintigers en dertigers kunnen interesseren voor wat er gebeurt in die Engelse Kerk op zondagavond. Verder zou ik graag het gebruik van sociale media willen stimuleren in en buiten de kerkdiensten: twitter, Facebook, Google+, Pinterest, om maar wat te noemen. Zelf ben ik actief op diverse media en tot nu toe ben ik daar content mee. De kracht van de media is groot: nieuwe contacten in en buiten de kerk opdoen, inspiratie voor de preek, voor een gesprekskring, een goed gesprek, een ontmoeting van collega-predikanten alsof we even “in de koffiehoek” zijn. Op internet is  een bloeiende vorm van delen in geloof te vinden. Hoe kunnen wij onze stem als DmB vruchtbaar laten klinken te midden van dat alles?

Zunderdorp kerk en pastorieMet uw vrouw Mariëtte woont u inmiddels een aantal weken in Zunderdorp. Hoe bevalt dat?
Heel goed! Prachtige pastorie. Erg mooi uitzicht. Menig dorpsgenoot heb ik reeds horen zeggen dat dit huis het mooiste is van het hele dorp. Mariëtte en ik weten ons in alle bescheidenheid bevoorrechte mensen. Zunderdorp heeft ruim 300 inwoners. Er is een gemoedelijke sfeer. Er is rust. Mensen groeten elkaar. Frappant is dat dan een paar honderd meter verderop de drukte van de grote stad is te vinden en de altijd drukbereden A10.

De pastorie staat aan de rand van het dorp; voor welk raam staat u het liefst om het uitzicht te bewonderen? En wat ziet u dan?
In de achterkamer: dan zie ik de stompe toren van Ransdorp, heel in de verte de woonflats in Almere, de weilanden die zich tot in de horizon uitstrekken. De herfst is flink op gang. De natuur maakt zich op voor de winter. Van diverse zijden hoor ik dat ook de winter erg mooi is in Zunderdorp. De lente en de zomer hebben ook hun charmes. Ik hoop veel te mogen beleven aan het natuurschoon in Waterland.

Van uw vorige gemeente kreeg u een elektrische fiets, wij raden u daarbij een extra aanschaf aan. U weet welke?
Fietsslot klaverbladEen goed slot en misschien wel twee 😉 In mijn studententijd heb ik een aantal jaren gewoond aan het Singel in Amsterdam, vlakbij de Nieuwezijds Kolk. Het eerste wat ik na mijn verhuizing vanuit het Gooi kocht was, naast het dagelijks brood, een goed slot bij een kraampje op het Waterlooplein. Tot aan vandaag heb ik dat slot nog in gebruik. Dus er is (ook) een hoop kwaliteit te vinden in Amsterdam.
(Noot RJvA: inmiddels is er een electrisch vervoermiddel, daarover zal ik binnenkort een blog schrijven)

In Barendrecht woonde u aan de Schaatsbaan nr.3. Traint u al voor de Elfstedentocht, of voor de Waterland-Oosttocht?
Hahaha, geen van beide, althans nog niet. Het enige aan schaatsen dat ik beheers is op friese doorlopers. Wie weet, dat ik op de sloot hier voor de pastorie ga leren schaatsen. Anders wellicht iets ga doen in “koek en zopie”.

Tijdens de intrededienst heeft ds Troost iets verteld over liedkeuze. Wat is uw lievelingslied in de kerk? En daarbuiten?
Er zijn vele prachtige liederen. Het lied dat mij in het bijzonder aanspreekt is “Licht dat ons aanstoot in de morgen” van Huub Oosterhuis. Op mijn blog heb ik hierover geschreven. Wie wil kan daar wat meer over lezen, zie www.rjvanamstel.eu
Liedjes in de popmuziek die mij erg aanspreken zijn bijvoorbeeld “Face in the crowd” van Tom Petty en “Be the One” van Moby. Op het muziek-streaming-programma Spotify heb ik diverse openbare playlists. Daar is meer te vinden welke muziek ik zoal leuk vind.

Welk muziekinstrument bespeelt u?
Piano. Ik zou graag weer les willen nemen, want ik doe er veel te weinig mee.

Waar is uw volgende vakantie naar toe?
Op dit moment zijn Mariëtte en ik adoptief in verwachting. Elk moment kunnen we gekoppeld worden aan een kindje in Zuid-Afrika. In verband met de adoptieprocedure hebben we nog geen keuze gemaakt waar we onze vakantietijd zullen doorbrengen. In ieder geval via mijn blog en Facebook zal de geïnteresseerde op de hoogte worden gehouden. Het is voor ons een spannende en intensieve tijd.

Dit interview door Sietske Posthuma is gepubliceerd in ‘Monitor’ (december 2012), blad van Stichting Diensten-met-Belangstellenden (Amsterdam)

6 gedachten over “Een goed slot in Amsterdam”

  1. Hartelijk bedankt.

    Op 14 jan. 2013, om 17:57 heeft – iBelieve – het volgende geschreven:

    > >

    1. Graag gedaan. Had je dit interview niet reeds gelezen in het gedrukte exemplaar van Monitor dat na de Kerstavonddienst in het Concertgebouw is uitgedeeld?

  2. Robert-Jan en Mariette van harte gefeliciteerd met deze bijzondere zwangerschap.
    Dit heel fijn en bijzonder bericht. We leven met jullie.

Reacties zijn gesloten.