Thuiskomen in Zunderdorp (1)

Pastorie in Zunderdorp. De vlag is uit op de dag van onze verhuizing. (Foto: Hilda van Meerveld-Pronk)

De eerste week Zunderdorp zit er op. Vorige week donderdag stond de verhuiswagen van Den Otter Verhuizingen voor de deur van de pastorie. Bij aankomst was de vlag opgehangen. Dat gaf mij en Mariëtte een warm gevoel van welkom.  De verhuizers hebben goed en secuur werk verricht. (Bijna) Alles staat nu op de plaats die we willen. Het zal nog wel even duren voor het helemaal klaar is.

De stap van Barendrecht onder de rook van Rotterdam naar Zunderdorp in landelijk Amsterdam-Noord is voorspoedig verlopen, ook al is er nog wat balanswerk in mijn hoofd te doen. Loslaten, losweken, losscheuren, losmaken, om wat typeringen te gebruiken. De afscheidsweek in PKN Barendrecht heeft voor mij veel betekend om alle vreugde en verdriet een plaats te geven. Ik weet zeker dat de gemeente daar verder kan met haar predikanten, de vele vrijwilligers en met de gaven van de Heilige Geest.

Tegelijk is er een proces van vastmaken, groeien en hechten begonnen in mijn hoofd en hart. Eenmaal in Zunderdorp konden Mariëtte en ik snel wat Zunderdorpse sfeer opsnuiven: van een stel mensen betrokken bij dorp en kerk kregen we een uitnodiging om hun 12,5 jarig huwelijk mee te vieren, afgelopen zaterdag. We ontmoetten reeds vertrouwde en nieuwe gezichten. ’t Was erg gezellig. Mooie verhalen gehoord over het dorp. Zelfs een klein dorp herbergt grote, indringende en sappige verhalen ;-). Ik kijk uit naar nog meer (levens)vertellingen.

Het kennismakingsproces zette zich de volgende dag voort in de dorpskerk van Zunderdorp. Ds D.J. Thijs uit Watergraafsmeer was voorganger met een indringende preek die pastoraal nogal wat losmaakte in de gemeente. Het deed me goed om als hoorder aanwezig te zijn. Het werd me steeds duidelijker bij het koffiedrinken na de dienst in de kerk dat ik me hier welkom weet. En diverse gemeenteleden zien uit naar mijn komst als predikant samen met mijn vrouw Mariëtte.

Op dit moment ben ik bezig met de intredepreek. Thema van de verkondiging: “Ver-/geliefd”. Uit de bijbel lezen we Handelingen 9, vers 10 t/m 31 (klik hier voor de tekst). Collega ds Koos Staat en ik hebben de eredienst van a.s. zondag 14 oktober voorbereid: hij zal mij bevestigen aan de Protestantse Gemeente Zunderdorp. Ds Staat is zeer geliefd in Zunderdorp. Hij heeft hier ruim 9 jaar gestaan en veel goed werk verricht voor dorp en stad.

Mijn naam wordt geschreven op het predikantenbord

Terwijl wij bezig waren met de invulling van de kerkdienst, werd in de kerk iets gedaan dat voor mij zeer bijzonder is: mijn naam krijgt een plek op het predikantenbord.

Secuur en precies worden de letters op het bord geschilderd.

En dit is het resultaat:  

Zo staat mijn naam in een rij van voorgangers die ieder op hun manier het Woord van God hebben uitgelegd, verkondigd, geleefd, gezaaid en wellicht geoogst. Ik word deel van een geschiedenis, een mensengemeenschap die zich geroepen weet door de Naam van Jezus Christus aan te roepen, te leven van en uit het Evangelie. We komen samen in dit gebouw. En op het netvlies van al die mensen tot aan vandaag het visioen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Een Huis met vele woningen.
Zo wordt het steeds meer echt: als nieuwe predikant voor deze gemeente gaan we een gezamenlijke trektocht aan, zingend, biddend, luisterend, delend in de kracht van het leven, ziende elkaars traan én vreugde.

ds Robert-Jan van Amstel, donderdag 11 oktober 2012.