Afscheid van Barendrecht (4) – eredienst Bethelkerk 30.9.2012

Met blijdschap, ontroering en met heel veel positieve indrukken kijk ik terug op de eredienst gisteren in de Bethelkerk. De laatste week stond nagenoeg in het teken van afscheid nemen. Vorige week maandag een etentje met de wijkkerkenraad Zuid-West. Woensdagavond een drukbezochte receptie. En gisteren de afscheidsdienst waarvoor veel belangstelling was.

Veel belangstelling voor de afscheidsdienst in de Bethelkerk (foto: Rianne Westerdijk-Groeneveld / Piet van der Wel)

Belangstellenden waren niet alleen gemeenteleden uit de diverse wijken, er was ook vertegenwoordiging uit diverse maatschappelijke organisaties. Het kwam allemaal samen op die bewuste morgen. Zo werd zichtbaar hoe veel lijntjes in die 4,5 jaar zijn ontstaan, binnen en buiten de kerk.

De cantorij olv. de organist Johan Sonneveld droeg een muzikale steen bij aan het geheel. Zowaar klonk er een Opwekkingslied uit de cantorij-mond: “De kracht van uw liefde”. Toch apart om een keer te horen hoe zo’n lied klinkt als de noten heel precies worden gezongen. Niet alleen Opwekking werd gezongen, ook uit het Liedboek en de bundels Tussentijds en Zingenderwijs is met schwung en enthousiasme gezongen. Ik nam de kans om liederen te kiezen die allen een echo in mijn ziel hebben.

Er was een aangename verrassing voor mij: het koor dat volop meedeed tijdens de musical-Mozes-uitvoeringen juni 2011 was aanwezig. Het koor zong het laatste lied uit de musical met een knipoog aan het einde van het lied, vanwege mijn vertrek naar Amsterdam

Het koor zingt voor de gelegenheid het laatste lied uit “Mozes – de Musical” (foto: Ruth Belt via Facebook)

Nelleke van der Meer had nog een paar persoonlijke woorden namens het koor. Vorig jaar juni is Musical Mozes uitgevoerd in Theater ’t Kruispunt in Barendrecht. 3 Avonden waar in totaal zo’n 1300 bezoekers zijn geweest. Een fenomenaal en dankbaar aantal. Tot aan vandaag zingt het in de kerkelijke gemeente rond hoe goed en vooral hoe leuk en gezellig het was tijdens de repetities en de uitvoeringen. Opnieuw was dat merkbaar tijdens de afscheidsdienst.

Farao vereeuwigd op canvas (foto: Rianne Westerdijk-Groenveld / Piet van der Wel)

Van Stichting Samenspel Barendrecht kreeg ik uit handen van voorzitter Jurriën Bunk (tevens drijvende kracht tijdens musical-voorbereidingen) een canvas met daarop afgedrukt mijzelf als norse, weinig vrolijke en ietwat boosaardige Farao. “Gelukkig een momentopname zoals ik erop sta”, zei ik bij het laten zien aan de gemeente.

Een ander mooi en veelzeggend moment is het daadwerkelijke afscheid: de heenzending en de zegen door mijn drie naaste collega’sd ds Cees Romkes, ds Henk-Jan Ketelaar en ds Joma Boers. Henk-Jan sprak een paar woorden uit het Dienstboek (een proeve), Cees bad met een eigen invulling een gebed en tot slot gaven Joma en de andere twee collegae mij de zegen mee. Dat was echt een ontroerend kippenvelmoment voor mij:

Ds H.J. Ketelaar, ds J. Boers – de Jong, ds C. Romkes (rechts) geven de zegen mee (foto: R.W.-G / P.vd.W.)

Deze tekst gaven ze mee:
(Cees:) Laat God je onafscheidelijk vergezellen en je begeleiden op al je wegen;
(Henk-Jan:) laat Christus de staf zijn in je hand en de richting van elke voetstap;
(Joma:) laat de Geest voor je zijn als de wind in de rug, die je brengt op wegen van vrede.
(alledrie:) Wees gezegend, ga met God, à Dieu! Amen.

Die drie handen, de fysieke aanraking, een intiem moment, alsof God heel dichtbij is op dat moment.
De gemeente zong een krachtig lied na deze zegenbede “We hebben voor u gebeden”, Gezangen voor Liturgie lied 654.

Tot slot van de eredienst werd “Lied aan het Licht” (of: “Licht dat ons aanstoot in de morgen”) gezongen. Een brok geloof en hoop in woorden gevangen door Huub Oosterhuis en fijnzinnig op muziek gezet door Antoin Oomen. Mooi om de dienst daarmee te eindigen. Licht van God dat mensen op weg houdt, de gemeente hier in Barendrecht, de gemeente in Zunderdorp en Stichting Diensten-met-Belangstellenden in Amsterdam.

Van de PKNgemeente heb ik een elektrische fiets als afscheidskado gekregen (foto: R.W.-G. / P. vd. W.)

Als afscheidskado mocht ik van de gemeente een elektrische fiets in ontvangst nemen; parkeren met de auto in Amsterdam is geen pretje en met de fiets kom ik overal. Het stratenplan zal niet veel gewijzigd zijn sinds ik uit Amsterdam ben verhuisd in 2000. Het kado is  virtueel overhandigd. In overleg met de wijkkerkenraad heb ik ervoor gekozen de fiets te kopen in Amsterdam. Da’s meer praktisch ivm. garantie en eventuele reparaties. Voorzitter Albert Boschma heb ik beloofd t.z.t. een paar foto’s op mijn blog te zetten 😉

Samen met mijn vrouw Mariëtte kan ik terugkijken op een waardige en feestelijke afscheidsdienst. Iedereen die heeft meegewerkt aan deze dienst, voor en achter de (liturgische) schermen, hartelijk dank!

ds Robert-Jan van Amstel, ma. 1 oktober 2012.

De kerkdienst is te beluisteren via een MP3-bestand (opname via kerkomroep):
Opname afscheidsdienst 30.9.2012 Bethelkerk ds R.J. van Amstel Handelingen 5,12-16.26-42

Nog een tweetal foto’s dat ik u niet onthouden wil:

Na gedane arbeid kijkt organist Johan Sonneveld toe als diverse sprekers hun woord doen. Johan: bedankt! (foto: R.W.-G. / P.vd.W.}
Drs. Jan van Belzen, burgemeester van Barendrecht, houdt een korte, krachtige toespraak (foto: R.W.-G. / P. vd. W.)

6 gedachten over “Afscheid van Barendrecht (4) – eredienst Bethelkerk 30.9.2012”

 1. net samen met twee van onze jongens (13 en 10 jr) je bericht gelezen. mooi is de foto geworden van het zegenen, zo ook de woorden van je collega’s die erbij staan. Een vd jongens zei, nou zien we nooit meer zn Cadillac. Dus ik gelijk, nou 21 okt is hij er weer hoor 😉 Shalom en veel groeten van allemaal.

 2. Inderdaad, 21.10 ben ik er weer als gast-predikant 😉 Ik vind het erg leuk dat ik het IJE-gemeenteproject met Theo Barendrecht kan afronden. We gaan in ieder geval veel zingen en natuurlijk klinkt het Evangelie 🙂 Ook voor jou en de jouwen: shalom en hartelijke groet!

 3. Is dat in de Bethelkerk en om 10.00 uur?
  Natuurlijk brengt den Otter “je over”. Had bijna het nieuwe meubilair dat wij kregen van Hess naar de Petrakerk gebracht. Had echter al teveel opdrachten. Je kent onze bij/kerkzaal niet meer terug.
  :Pas op me die Cadillac over die polderwegen.

  1. Die foto’s zijn gemaakt in de Bethelkerk in een dienst die om 9:30 uur is begonnen.Er was erg veel publiek aanwezig en dat maakt de kerk zo mooi zingend… Luister maar naar de kerkomroep-opname.

 4. Wat een prachtige heenzending met gedragen woorden, het moet je vleugels geven zo, gedragen op Gods wind. Een fijne en gezegende aankomst in Zunderdorp gewenst!

  1. Ha Jacko, dank je wel voor je reaxie! Het was een zeer speciaal moment dat mijn directe collegae mij de zegen meegaven. A.s. zondag word ik hier in Zunderdorp bevestigd. Bijna alles is in kannen en kruiken wat betreft de orde van dienst. Hartelijke groet voor jou!

Reacties zijn gesloten.