Beroep Zunderdorp/Amsterdam aanvaard (update 20.9.2012)

Het beroep van de Protestantse Gemeente Zunderdorp (klik hier) en van de Stichting Diensten-met-Belangstellenden Amsterdam (klik hier) dat vorige week maandag is uitgebracht, heb ik aanvaard. De officiële aanname van beroep is te lezen op de website van het Reformatorisch Dagblad, klik hier.
Op de website van de Stichting Diensten-met-Belangstellenden is de audio-opname te beluisteren van de dienst waarin is afgekondigd dat ik het beroep heb aangenomen. De voorzitter van het bestuur Piet van Meerveld leest mijn brief voor waar ik antwoord geef op het beroep. Klik hier voor de audio, de afkondiging is te beluisteren op 4:15 van het audiospoor.

Verschillende gevoelens komen vrij: blijdschap, vanwege de nieuwe kansen en uitdagingen die in de horizon zijn gekomen. Rust, want een beroep van een kaliber als deze, dat is een bron onrust in ziel en geest. Verdriet, gezien de mensen en de gemeente in Barendrecht van wie ik afscheid ga nemen in de komende periode.

Er dienen nu concrete afspraken te worden gemaakt met de eigen wijkkerkenraad hoe ik in de komende periode goed afscheid kan nemen van de gemeente in Barendrecht. Dinsdagavond 7 augustus heeft de wijkkerkenraad vergaderd om een tijdspad te gaan uitzetten. Met de nieuwe gemeente en de stichting is reeds bekeken wanneer ik daar ga beginnen. Daar is de marge schappelijk en ruim. Ze willen me alle ruimte geven om waardig en gepast afscheid te nemen van mijn huidige standplaats.

De definitieve planning luidt nu:  woensdag 26 september krijgen gemeenteleden gelegenheid van 20:00 tot 22:00 uur van mij afscheid te nemen in de grote bijzaal van de Bethelkerk. Zondag 30 september neem ik met Mariëtte officieel afscheid van de Gereformeerde Kerk Barendrecht in een kerkdienst die om 9:30 uur begint in de Bethelkerk, in datzelfde gebouw ben ik in februari 2008 bevestigd door ds Cees Romkes. Na die zondag krijg ik van de kerkenraad alhier een week vakantie en een week verhuisverlof.
Zoals het er nu naar uitziet verhuis ik met Mariëtte 3 oktober naar Zunderdorp. We betrekken een zeer karakteristiek huis in het dorp aan de Achterlaan. Ongelooflijk dat dit zo dicht bij Amsterdam is te vinden. Google Maps helpt u verder 😉

In de kerk van Zunderdorp zal ik zondag 14 oktober worden bevestigd door ds Koos Staat aan de Protestantse Gemeente Zunderdorp in de kerk ter plaatse. Deze eredienst begint om 10:00 uur.

Zondag 28 oktober zal dr André F. Troost mij verbinden aan de Protestantse Kerk Amsterdam en de Stichting Diensten-met-Belangstellenden in de Engelse Kerk. Deze mooie en sfeervolle kerk is te vinden in het Begijnhof. De eredienst zal 19:00 uur worden gehouden. Veel muziek zal er zijn met o.a. Marten Kamminga aan de vleugel en Everhard Zwart die het orgel bespeelt. Iedere belangstellende is welkom!

Wel een apart gevoel nu bij mij: nog een paar weken en dan is het afscheid definitief en ga ik met Mariëtte een geheel nieuwe periode in. Gelukkig is er nog tijd om diverse vergaderingen bij te wonen en mensen thuis te bezoeken die graag persoonlijk afscheid willen nemen. Ik realiseer me dat het heel snel zal gaan. Tegelijk merk ik aan de reacties via de sociale media, de vele emails, de gewone post, telefoontjes en gesprekken dat het elkaar loslaten is begonnen. Daarom ben ik blij met de keuze redelijk vlot het uiteindelijke afscheid te laten plaatsvinden in Barendrecht.

Goed om nog te melden: tot aan het afscheid van 30.9 ga ik nog een aantal keer voor: 2 september en 16 september in de Bethelkerk, 23 september in de Triomfatorkerk.
Een aantal diensten na mijn vertrek neem ik ook nog voor mijn rekening, mede omdat ik deelneem aan de organisatie daarvan.
Zondag 21 oktober, 9:30 uur, is de eredienst met het projectkoor van het IJE  in de Bethelkerk. Dirigent Theo Barendrecht en organist Sander van der Kaaij maken er feest van tijdens de eredienst; zelf doe ik de Woordverkondiging.
11 November ben ik voorganger tijdens de ICAD-dienst in Carnisse Haven (in de Vinex-wijk Carnisselande). De Kellagio Singers (een bijzonder koor 😉 ) doen mee. Die dienst begint om 10:00 uur.
Daarna ben ik voorlopig even niet zichtbaar op het preekrooster van Barendrecht. In 2013 ben ik zondag 24 februari te gast in de Triomfatorkerk en 27 oktober in de Bethelkerk.

Via deze blog, maar ook via het kerkblad en de sociale media zal de gemeente zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden.

Hartelijke groet,
ds Robert-Jan van Amstel; 1e update: 2.8.2012; 2e update: 7.8.2012; 3e updage: 18.8.2012; 4e update: 20 augustus 2012; 5e update: 20 september 2012.

12 gedachten over “Beroep Zunderdorp/Amsterdam aanvaard (update 20.9.2012)”

 1. Beste Robert-Jan en Mariette, wat een mooi nieuws voor ons, dat jullie naar Zunderdorp willen gaan komen! Maar zoals je zelf ook al zegt, het is altijd met dubbele gevoelens. Gods kracht en zegen gewenst. Hartelijke groet, Diana de Haan-Prins

  1. Beste Diana, dank je wel voor je bericht. We kijken uit naar een goede tijd in Zunderdorp en met DmB in Amsterdam. Ik vind het wel superspannend… Hartelijke groet, ook van Mariëtte.

 2. Vanuit ons vakantiehuisje: gefeliciteerd met je nieuwe baan! Heel veel goeds gewenst in Zunderdorp en Amsterdam!

  1. Dank jullie wel. Ik zie jullie toch nog wel een keer? In ieder geval hoop ik bij de afscheidsdienst. Wanneer die plaats zal hebben, is nog in overleg. Geniet van jullie vakantie!

 3. Ton & Anneke Senf
  Fijn bericht voor Zunderdorp en DMB. Gods zegen toegebeden voor komende enerverende tijd van afscheid en voorbereiding op nieuwe werkterreinen

  1. Zeer vriendelijk dank voor uw bericht. U gebruikt een treffend woord: “enerverend”, zo ervaar ik deze periode inderdaad. Loslaten en weer ergens gaan hechten… Tot ziens bij DmB of in Zunderdorp?

 4. Hoi Robert Jan en Marriette! Nu ben ik zelf geen kerkelijk mens, maar ik wilde bij deze even zeggen dat ik het fijn vond jullie als mensen te ontmoeten en ik vind het jammer dat je Barendrecht gaat verlaten, ik hoopte je nog een keer in een glansrol te zien!

  Heel veel liefs en goeds gewenst,

  Judith

  1. Beste Judith, dank je wel voor je reactie! Ik heb dat meer gehoord dat ik nog een glansrol had moeten vervullen in een musical… Ik zou het inderdaad erg leuk hebben gevonden om achter en voor de schermen mee te werken aan een musical. De kennismaking met jou was me aangenaam en wie weet tot ziens! Hartelijke groet van Robert-Jan, ook van Mariëtte.

 5. Beste Robert & Mariette, net voor we op vakantie gingen, lazen we al dat je het beroep hebt aangenomen. Heel onze vakantie gelijk verpest, je wordt bedankt! Nee, serieus, alsnog van harte gefeliciteerd met deze nieuwe uitdaging in het Amsterdamse! Géén volslagen verrassing voor ons gezien het enthousiasme waarmee je over deze combi-baan vertelde op je blog. Blij voor jullie dat er nu rust in huize Van Amstel is, niet blij over jullie nabije vertrek, maar dat wisten jullie al. We hopen de resterende tijd nog van je diensten in Barendrecht te ‘genieten’ en we zijn blij dat je de IJE-projectdienst op 21 oktober nog voorgaat. Je zingt toch ook nog wel mee hè, ik wil je zangkwaliteiten natuurlijk nog wel even meemaken, maar dat zit wel goed, gezien je musical-performance vorig jaar.

  1. Beste Levien en Petra, of ik mee ga zingen met het projectkoor, ik heb het nog even in beraad in mijn hart. Het lijkt me echt super, maar ik vraag me of ik alle repetities kan meemaken.
   En er is zeker rust bij ons thuis. Al is die rust nu vervangen door de voorbereidingen voor de verhuizing, het afscheid hier in Barendrecht en de eerste hechting aan Zunderdorp en Amsterdam. Ik hoop met Mariëtte deze weken te genieten van alles wat nog op stapel staat.

 6. Beste Alie en Cor, dank jullie wel voor jullie positieve reactie! Alles is in gang gezet om te gaan verhuizen naar Zunderdorp. We kijken uit naar een goede werk- en woonperiode bij jullie in het dorp. Hartelijke groeten van ons.

Reacties zijn gesloten.