Kerkdeur open – Kinderen op bezoek

“Wat is uw grootste blunder?”, zo klinkt de vraag van een 11jarige.  Kinderen uit de groepen 7 en 8 van basisschool Het Kompas hier in Barendrecht brengen een bezoek aan de Bethelkerk. Dit gebeurt in het kader van het project “Kerkdeur open”. Een ongedwongen manier van kennismaken met de kerk, de gebruiken, met de koster, de vrijwilligers en de dominee. Samen met collega ds Ketelaar ontvangen we ieder een paar groepen kinderen.  Ook al zitten de kinderen op een christelijke school, in de praktijk blijkt dat veel kinderen niet (meer) naar een kerk gaan of geen lid (meer) zijn van een kerkelijke gemeente. Ze kennen de kerk van de schoolkerstvieringen, maar wat er nu precies allemaal gebeurt en waartoe een kerk(gebouw) dient, da’s voor steeds meer kinderen een vraag.

Vandaar dit initiatief om de kerkdeuren open te doen. Mooi om de reacties van de kinderen te horen als ze door één van de deuren vooraan de kerkzaal binnenkomen en zeggen: “Ooh wat is het groot! Wat een hoog dak!” Hun interesse wordt verder gewekt door een speurtocht te doen in de kerk. Met behulp van leuke vragen lopen ze door het gebouw.

Kinderen doen een speurtocht

Natuurlijk is de preekstoel een dankbaar voorwerp om te beklimmen. Even aan de microfoon zitten. “Hallo! Test test. 123”, allemaal pogingen om de aandacht te trekken op het eerste gezicht. Tegelijk bespeur ik bij ze hun onder de indruk zijn, hun interesse, de magische aantrekkingskracht van de kansel en de boeken die er zoal liggen.
De kanselbijbel is ook een bron van nieuwsgierigheid: “Hoe oud is dit boek?”  “Wat staat er allemaal in?”  En vooral: “Wat is dit boek waard?” Op mijn vraag hoeveel ze zelf dachten dat de kanselbijbel waard zou zijn, werd gezegd: “Acht miljoen euro!” Ik schoot in de lach, geweldig – dan is de bijbel net zoveel waard als de verzekerde waarde van de Bethelkerk.

 

Het half uurtje speuren is altijd snel voorbij. De antwoorden worden besproken in de klas. Dat geeft de docent de gelegenheid om wat langer door te praten met de kinderen over de kerk. De kinderen krijgen de gelegenheid om vragen te stellen aan de dominee.
Natuurlijk nam ik mijn toga mee.
Een paar kinderen hebben de gelegenheid genomen om hem even te passen:

Even lachen naar het vogeltje

Wat vooral de aandacht trok was mijn iPad2, die had ik ook meegenomen. Dat vonden ze erg leuk en “tof”.

Om me enigszins voor te bereiden op het gesprek met de kinderen, heb ik de juffen en meesters van desbetreffende klassen gevraagd of ze wat vragen konden verzamelen. Dat heb ik geweten… een stortvloed, letterlijk het hemd van het lijf wordt gevraagd. Erg mooie vragen, goede vragen, leuke vragen, ondeugende vragen, grappige vragen.
Van die vragen wil ik een paar delen. Wellicht, zeker voor mijn collegae, een bron om zelf weer eens na te denken over het prachtige en tegelijk complexe vak/ambt van predikant.

(Update) Inmiddels zijn alle groepen 7 en 8 van het Kompas in de kerk geweest en is het project “Kerkdeur open” afgesloten. En wat mij betreft geslaagd: voor de kinderen een belevenis, voor mij als predikant een heerlijke bron van energie. Op een ontspannen manier verbindingen leggen tussen kerk en samenleving. Voor herhaling vatbaar.

Oja, dat antwoord op de beginvraag…  die houd je tegoed 😉

ds Robert-Jan van Amstel, 18 april 2012. Bijgewerkt: 23 april 2012.

Selectie van vragen van groep 7 & 8-kinderen aan de dominee
Hoe word je dominee?
Waarom gelooft u in God?
Waarom bent u dominee geworden?
Wat zijn de leuke kanten van uw beroep?
Wat zijn uw werkzaamheden?
Wat doet u op andere dagen van de week? Bent u dan vrij?
Heeft u ook nachtdiensten?
Wat is het merkwaardigste wat u hebt meegemaakt?
Wat is uw grootste blunder?
Wat vindt u het mooiste verhaal van de bijbel?
Hoe lang bestaat de bijbel?
Waar komt de vrouw van Kaïn vandaan?
Hoe hoog is de kerktoren?
Waar wordt de kerk voor gebruikt?
Het kruis is het symbool van Jezus Christus. Wat is het symbool van God?
Wat gebeurt er als iemand overlijdt?
Welke muziekstijlen zijn er zoal in de Bethelkerk?
Hoeveel mensen zitten hier op zondagmorgen?
Mag u ook trouwen als dominee?

2 gedachten over “Kerkdeur open – Kinderen op bezoek”

  1. Wellicht goed om toch een keer te bezien wat kerk en school samen kunnen betekenen in geloofsopvoeding?
    Ik ben er klaar voor Robert Jan!
    Groet
    Marjo

Reacties zijn gesloten.